Šije nisu naša braća

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Neke daije i studenti prilikom spominjanja Šija i Rafidija kažu da su oni naša braća. Da li nam je dozvoljeno tako reći i šta je po tom pitanju obavezno?

Odgovor: Odričemo ih se pred Allâhom i odričemo se pred Allâhom ove izjave. Oni nisu naša braća. Tako mi Allâha, oni nisu naša braća. Oni su šejtanova braća, zbog njihovog ružnog govora o majci pravovjernih, `Â’iši رَضِيَ ٱللَّٰهُ عَنْهَا‎, ženi Allâhovog poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ, koju je Allâh odabrao za Svoga poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ. As-Siddîqah, kćerka as-Siddîqa (Abû Bakra).

Oni takođe proglašavaju nevjernicima Abû Bakra i `Umara i proklinju ih, kao što i generalno proglašavaju ashabe nevjernicima, osim Ahl-ul-Bajt, od kojih je `Alî bin Abî Tâlib رَضِيَ ٱللَّٰهُ عَنْهُ‎. Oni su međutim njegovi neprijatelji. `Alî رَضِيَ ٱللَّٰهُ عَنْهُ‎ ih se odrekao. `Alî je naš imam, a ne njihov. On je imam sljedbenika Sunneta, a ne podlih Rafidija.

Mi ih se dakle pred Allâhom odričemo i oni nisu naša braća. Onaj ko kaže da su oni njegova braća dužan je učiniti pokajanje Allâhu i tražiti oprost od Allâha. Allâh جَلَّ وَ عَلَا nam je naredio da se odreknemo zabludjelih a da ljubav gajimo prema vjernicima.