Savjet modno orijentisanim djevojkama tvrdog srca

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

Pitanje: Imam tvrdo srce, a `ibâdah mi se čini teškim. Šta je rješenje? Pored toga sam i griješna. Koji je vaš savjet meni i mojim sestrama koje su posvećene modi i drugim stvarima koje odvraćaju djevojke od njihove vjere?

Odgovor: Lijek za tvrdo srce je često učenje Qur’âna. Dokaz za to su Allâhove عَزَّ وَ جَلَّ riječi:

لَوْ أَنْزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُتَصَدِّعًا مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَتِلْكَ الأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

“Da ovaj Qur’ân kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allâhom raspalo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.” (59:21)

Poznato nam je koliko je brdo stabilno. Kada bi mu međutim bio objavljen Qur’ân, bilo bi puno strahopoštovanja. Isto važi i za srce; ukoliko čovjek uči Qur’ân uz misaono osvrtanje, to mora imati uticaj na srce. Poslušaj Allâhov تَعَالَى govor u sûri Qâf:

إِنَّ فِي ذَلِكَ لَذِكْرَى لِمَنْ كَانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَى السَّمْعَ وَهُوَ شَهِيدٌ

“U tome je, zaista, opomena za onoga ko razum ima, ili ko sluša, a priseban je.” (50:37)

Zato sestro moraš učiti Qur’ân sa misaonim osvrtanjem i poniznošću, pa će Allâh tvrdoću pretvoriti u nježnost i povratak Njemu تَبَارَكَ وَ تَعَالَى. Što se tiče žena koje je odvukla moda, one su gubitnice i na dunjâluku i na âkhiretu. Čudno je kako ove modno orijentisane žene izmaraju same sebe kao i svoje muževe, očeve i staratelje. Gdje ide ovaj novac? Kompanijama koje stoje iza mode. To mogu biti nevjerničke kompanije, u kojem slučaju korist od novca imaju samo naši neprijatelji. Stoga je moj savjet ženama i njihovim starateljima da se ne povode za ovom bezvrijednom modom koja rezultira u gubljenju vremena i rasipanju novca – kao što i odvraća srce od pokornosti Allâhu.