Savjet Ibn `Uthajmîna onima koji odgađaju brak

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

 

Pitanje: Griješi li mladić koji odgađa brak do nakon tridesete iako je u mogućnosti da se oženi, uzimajući u obzir da prvo želi izgraditi budućnost i završiti obrazovanje?

Odgovor: Da, on griješi – jer nije slijedio uputu Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم:

يَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ مَنِ اسْتَطَاعَ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ، فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ، وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ

“Mladići, ko je od vas u stanju da se oženi neka to uradi, jer će tako najbolje sačuvati svoj pogled i svoj polni organ.” (al-Bukhârî 5066 i Muslim 1400)

Naredio im je dakle da se ožene i objasnio im koristi braka – a govor da je čovjek zauzet studiranjem i izgradnjom budućnosti je netačan govor. Mnogima je studiranje bilo olakšano tek kada su se oženili; u braku su našli smiraj, olakšanje, adekvatnost i samokontrolu po pitanju gledanja u ono što je Allâh zabranio – kao što su žene, slike i slično.

Stoga je moj savjet omladini da se ožene čim mognu, slijêdeći naredbu Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم i tražeći opskrbu. Oženjen čovjek želi čestitost, pa mu Allâh عَزَّ وَ جَلَّ pomogne pri tome – kao što je došlo u hadîthu:

ثَلاَثَةٌ حَقٌّ عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ عَوْنُهُمُ الْمُكَاتَبُ الَّذِي يُرِيدُ الأَدَاءَ وَالنَّاكِحُ الَّذِي يُرِيدُ الْعَفَافَ وَالْمُجَاهِدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ

“Trojica imaju pravo na Allâhovu عَزَّ وَجَلَّ pomoć; rob koji želi kupiti svoju slobodu, onaj ko se oženi želeći sačuvati svoju čednost – i mudžâhid koji se bori na Allâhovome putu.” (an-Nasâ’î 3218 i at-Tirmidhî 1655)