Savjet Ibn `Uthajmîna onima koji često prespavaju Sabah

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Često mi se desi da prespavam Sabah, i klanjam ga tek nakon izlaska sunca – prije nego što odem na posao. Ovo se stalno ponavlja. Da li sam griješan zbog toga i šta trebam učiniti da bih obavljao namaz na vrijeme?

Odgovor: Trebaš učiniti više stvari. Kao prvo, trebaš rano leći da spavaš. Rano dakle idi na spavanje. Zbog toga je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم mrzio spavanje prije Jacije i diskusije nakon nje, da bi čovjek rano legao spavati i mogao rano ustati. To je dakle prvo što trebaš učiniti.

Kao drugo, trebaš prilikom odlaska na spavanje imati čvrstu i odlučnu namjeru da ćeš ustati na Sabah. Na taj način će ti biti lakše da ustaneš.

Kao treće, trebaš koristiti alarm; staviti sat pored glave koji će te probuditi. Ukoliko se bojiš da ćeš ugasiti alarm, ugasiti zvuk i nastaviti spavati – udalji ga malo od sebe. Neki ljudi, iz obzira prema namazu, stave sat u konzervu i udalje ga od sebe – da bi zvuk bio jači, da bi se lakše probudili. Učini to. U tome nema ništa pogrešno.

Kao četvrto, ukoliko ti ovo nije jednostavno učiniti, stavi telefon pored svoje glave ako ga imaš – i zamoli nekoga od braće da te nazove kada nastupi Sabah.

Ono što je bitno je da čovjek dakle može učiniti stvari koje će mu olakšati buđenje, tako da može obaviti Sabah na vrijeme. A onaj ko lijenost učini navikom, ostat će pri lijenosti.

Što se tiče obavljanja namaza van njegovoga vremena, ukoliko je to bila namjera – namaz neće biti primljen. To će mu biti odbijeno, makar ga klanjao hiljadu puta – na osnovu riječi Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم:

مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Ko učini djelo koje nije u skladu sa ovom našom stvari (vjerom), to će mu biti odbijeno.” (Muslim 1718)