Satelitska antena zbog vijesti i kanal “al-Džazîrah”

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Koji je propis za onoga ko u svojoj kući želi instalirati satelitsku antenu, isključivo zbog vijesti – ili slušanja kanala “al-Džazîrah”?

Odgovor: Vijesti se mogu saznati bez satelitske antene. Mogu se saznati u novinama, na radiju, na programu saudijske televizije koji nije na satelitskoj anteni. Vijesti se dakle mogu saznati bez satelitske antene.

Satelitska antena mu donosi zlo, kao što donosi zlo i njegovoj djeci i familiji. Njeno zlo je veće od njene koristi, ako u njoj koristi uopšte i ima. Šteta koju nanosi je veća. Nemojte je stoga instalirati u vašim kućama, jer ona jedino nanosi štetu, ili barem većinom nanosi štetu.

Osim toga, ova stvar nije ograničena samo na njega, nego uništava njegovu kompletnu familiju; i velike i male – osim onih kojima se Allâh smiluje. A on je odgovoran za njih. Allâhov poslanik  je rekao:

الرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ وَهْوَ مَسْئُولٌ عَنْهُمْ

“Čovjek je pastir nad svojim ukućanima i odgovoran je za njih.” (al-Bukhârî 2554)

Kome je odgovoran? Odgovoran je Allâhu جَلَّ وَ عَلَا na Sudnjem Danu.

Nije mu dakle dozvoljeno instalirati satelitsku antenu u svojoj kući da bi gledao vijesti. Vijesti se mogu saznati na druge načine koji ne sadrže zlo.

Osim toga, šta su u stvari vijesti? Većina njih je laž i prevara, pa kako će se on okoristiti time?

Zar će uništavati svoju kuću da bi saznao vijesti? Većina njih su laži; većina njih su provokacije i zlo, te on stoga ne treba uništavati svoju kuću i svoju familiju zbog ove neistine.

A kanal “al-Džazîrah” sadrži veliko zlo, sadrži veliko zlo i provokacije. Oni dovode ljude koji naglabaju o vjerskim stvarima i fiqhskim pitanjima, i u njihovim fetvama zabranjuju ono što je Allâh dozvolio – ili dozvoljavaju ono što je Allâh zabranio. Zato je velika opasnost slušati i gledati kanal “al-Džazîrah”. Njegovo zlo je danas rašireno, a sve što je vezano za njega je zlo – i niko ga ne hvali.