Satelitska antena u kući

Satelitska antena u kući 

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

                  Sada sam se sjetio jedne stvari protiv koje bih volio upozoriti, a to je da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم rekao:

مَا مِنْ رَجُلٍ يَسْتَرْعِيهِ اللَّهُ رَعِيَّةً يَمُوتُ يَوْمَ يَمُوتُ وَهُوَ غَاشٌّ لِرَعِيَّتِهِ إِلا حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّة

“Nema čovjeka kome Allâh povjeri brigu o ljudima pa on umre zapostavljajući svoje stado, a da mu Allâh neće zabraniti Džannah.”

Ova odgovornost obuhvata velike i male odgovornosti, i obuhvata čovjekovu odgovornost prema svojoj familiji. Na osnovu ovoga, ko god umre ostavljajući iza sebe u svojoj kući satelitsku antenu, umro je zapostavljajući svoju odgovornost i njemu će, kao što je došlo u hadîthu, biti zabranjen Džannah.

Zbog ovoga kažemo da će na njemu biti svaki grijeh koji je rezultat satelitske antene koju je instalirao prije smrti, čak i ukoliko prođe veliki vremenski period, a grijeha bude mnogo. Zato pazi, O moj brate Muslimanu, pazi da za sobom ne ostaviš ono što će biti grijeh protiv tebe u tvom qaburu.

Obavezno ti je uništiti satelitsku antenu koju imaš, jer je nemoguće da je koristiš osim na način koji je zabranjen. Ne možeš je ni prodati, jer bi u tome slučaju kupcu nametnuo njeno korištenje u nepokornosti Allâhu, i bio bi od onih koji sudjeluju u grijehu i neprijateljstvu. I nema načina za pokajanje od toga prije smrti, osim uništavanjem ovoga aparata koji donosi zlo i iskušenja koja su danas poznata svim ljudima.

Pazi, brate moj, da te smrt ne zatekne dok u svojoj kući imaš ovaj prljavi aparat. Pazi, pazi, pazi, jer ćeš doprinijeti njegovome grijehu, a to će biti na tebi i nakon tvoje smrti. Molimo Allâha za zdravlje i bezbjednost.