Samo se sljedbenici strastî drže jasnih grešaka Ibn Džibrîna i Bakra Abû Zajda

Samo se sljedbenici strastî drže jasnih grešaka Ibn Džibrîna i Bakra Abû Zajda

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: al-Lubâb (55-56)

Pitanje: Neki neistomišljenici argumentuju knjigama učenjâkâ kao što su Šajkh Bakr Abû Zajd حفظه الله i Šajkh `Abdullâh bin Džibrîn. Mi znamo da oni nisu u pravu po ovome pitanju. Znate li možda da li su oni povukli neke svoje greške, tako da to možemo prenijeti našoj braći ovdje?

Odgovor: Ovo spada u neke od jasnih i očiglednih grešaka osoba o kojima je riječ u pitanju. Samo se sljedbenici strasti čvrsto drže ovih grešaka i neistina. Onaj ko je iskren u svojoj vjeri i zaista od Ahl-us-Sunnah treba razmotriti ova pitanja. Nije mu dozvoljeno da smatra koji je stav ispravan a koji pogrešan prije nego što zaista shvati govor obadvije strane i napravi razliku između istine i neistine. Nakon toga može pričati o onome što smatra da je `ibâdah Allâhu تبارك وتعالى i istina.

Mi se međutim utječemo Allâhu od govora iz strasti. To rade sljedbenici zabluda i strasti والعياذ بالله. Apsolutno nema sumnje da su ova dva čovjeka pogriješila i zaista pretjerala u ovim greškama i podršci neistine. Naučite ih ovaj princip:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ ۖ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ۚ ذَٰلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا

“O vjernici, pokoravajte se Allâhu i pokoravajte se poslaniku i nadležnim između vas! A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allâhu i poslaniku, ako vjerujete u Allâha i drugi svijet! To je bolje i posljedice su ljepše!” (4:59)

Ibn Tajmijjah i drugi učenjaci kažu da treba argumentovati za učenjake a ne sa učenjacima. Ibn Džibrîn, Bakr Abû Zajd i drugi koji su stotinu puta veći od njih ne čine argument prema Allâhu. Od njih se traži dokaz. U protivnome se njihove riječi odbacuju.