Samo nas ovo može ujediniti

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Muslimane ne može ujediniti ništa osim ispravnog vjerovanja – ma šta oni govorili. Kažu da ljude treba pustiti da vjeruju ono što vjeruju, da ih treba okupiti i da ih ne treba zbunjivati spominjanjem razilaženja u vjerovanju. To nije moguće. Nemoguće je ujediniti ljude na neispravnom vjerovanju, ma koliko oni to pokušavali. To su laži protiv ljudi. Ujediniti se jedino možemo na ispravnom vjerovanju, na svjedočenju da nema istinskoga boga osim Allâha, sa čime je došao Allâhov poslanik . To je ono što je ujedinilo Salmâna al-Fârisîja, Bilâla al-Habašîja i Suhajba ar-Rûmîja sa Abû Bakrom as-Siddîqom, `Umarom bin al-Khattâbom, `Uthmânom bin `Affânom, `Alîjem bin Abî Tâlibom i ostalim ashabima. To ih je ujedinilo:

وَاذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاء فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا

»I sjetite se blagodati Allâhove prema vama, kada ste bili neprijatelji, pa je On sakupio srca vaša i postali ste, Njegovom milošću, braća!« (3:103)

Nakon što su bili neprijatelji, postali su braća! Zbog čega? Zbog ovog vjerovanja, vjerovanja u Tawhîd:

 فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنْ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

»… i postali ste, Njegovom milošću, braća! I bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On od nje spasio. Tako vam Allâh objašnjava âjete i znakove Svoje da biste se ispravnim putem uputili.« (3:103)

Stoga, ukoliko želimo biti ujedinjeni, vratimo se na temelj koji je ujedinio arape sa nearapima, slobodne sa robovima i različite vrste ljudi. Vratimo se na ono što je njih ujedinilo, na svjedočenje da nema istinskoga boga osim Allâha – govorom, djelima i vjerovanjem!