Samo Allâh zna kolika je nagrada za post

Samo Allâh zna kolika je nagrada za post

Autor: Imâm Zajn-ud-Dîn bin Radžab al-Hanbalî (umro 795)

Izvor: Latâ’if-ul-Ma`ârif, strana 207

Od Abû Hurajre رضي الله عنه se prenosi da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم rekao:

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلاَّ الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِي لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ ‏.‏ وَلَخُلُوفُ فِيهِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ

“Čovjek se nagrađuje od deset do sedam stotina puta za svako djelo. Allâh je rekao: “Osim posta. On je Moj i Ja za njega nagrađujem. On je ostavio svoje strasti i svoje jelo i piće radi Mene.” Postač ima dvije radosti; prilikom iftâra i prilikom susreta sa svojim Gospodarom. Zadah iz usta postača je Allâhu draži od mirisa miska.” (Muslim 1151)

Na osnovu ove predaje, post ne spada u djela za koja se nagrađuje višestruko. Drugim riječima, nagrada za sva djela je od deset do sedam stotina puta. Što se posta tiče, on ne spada pod ovu ograničenu nagradu. Činjenica je da Allâh عز وجل za njega nagrađuje neograničenom nagradom. Post, ipak, spada u strpljenje, a Allâh عز وجل je rekao:

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ

Samo oni koji budu strpljivi bit’ će bez računa nagrađeni.” (39:10)

Prenosi se da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم nazivao Ramadhân “Mjesec Strpljenja”. U drugome hadîthu je poslanik صلى الله عليه وسلم rekao:

الصَّوْمُ نِصْفُ الصَّبْرِ

“Post je pola strpljenja.” (at-Tirmidhî 3519)