Šajtânova Da`wah

Šajtânova Da`wah 

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor: Fawâ’id min at-Tafsîr, strana 41-42

Allâh تبارك وتعالى je rekao:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُواْ مِمَّا فِي الأَرْضِ حَلاَلاً طَيِّباً وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

“O ljudi, jedite od onoga što ima na Zemlji, što je dozvoljeno i lijepo, i ne slijedite Šajtânove stope, jer vam je on neprijatelj očevidni.” (2:168)

Allâh جل وعلا objašnjava da Šajtân naređuje razvratnost i grijehe. U to spada sve što je Allâh zabranio od Širka i svega ostaloga mimo toga. U Šajtânove stope spada podsticanje na govor o Allâhu bez znanja. Allâh je to zabranio kada je rekao:

 قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

“Reci: “Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i tajni, i grijehe, i neopravdanu primjenu sile, i da Allâhu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allâhu govorite ono što ne znate.” (7:33)

On je spomenuo ovaj grijeh iznad Širka jer mušrik priča o Allâhu bez znanja. Isto rade i svi drugi nevjernici i ljudi koji odstupaju od istine. Svi oni pričaju o Allâhu bez znanja. Na taj način je obavezno svakome ko je odgovoran za svoja djela da prihvati istinu, da postupa shodno njoj i da se pazi govora o Allâhu bez znanja. Ovo zahtijeva da čovjek istražuje dokaze i da pridaje važnost poruci poslanikâ صلى الله عليهم وسلم a posebno poruci našega poslanika Muhammada صلى الله عليه وسلم.

Ukoliko čovjek ne zna on treba reći da Allâh zna bolje i da on ne zna. On ne smije pričati bez znanja. Govor o Allâhu bez znanja prouzrokuje velika zla kao što su Kufr (nevjerstvo), grijesi i zabluda. Govor o Allâhu bez znanja prouzrokuje da se zabranjuje ono što je Allâh dozvolio i drugo. Šajtân poziva na ovo. On podstiče čovjeka da priča o Allâhu bez znanja tako da neistina, novotarije i strasti rastu a istina opada.