“Šajkh Rabî` ne provjerava informacije koje dobija”

“Šajkh Rabî` ne provjerava informacije koje dobija”

Govornik: Šajkh Muhammad bin `Umar Bâzmûl

Izvor: 

Pitanje: Šta vi kažete o onome ko govori da Šajkh Rabî` حفظه الله ne provjerava informacije koje mu se prenose?

Odgovor: Ja kažem da ova osoba ne poznaje Šajkha Rabî`. On ne poznaje Šajkha Rabî`. Onome ko poznaje Šajkha Rabî` i ko je blizak sa njim je poznato do koje mjere Šajkh u stvari provjerava i potvrđuje govor i informacije koje mu se prenesu.

Kada sjedimo sa njim pa mu neko od nas prenese izjavu iz neke knjige, Šajkh to neće prihvatiti dok mu to ne izvadimo iz te knjige, tako da on to vidi svojim očima. On kaže: “Tu je biblioteka, pa idi i donesi mi knjigu i pokaži mi izjavu”.

Šajkh ne prihvata informacije bez potvrde čak ni kada su u pitanju stvari vezane za znanje i izjave, pa kako je tek onda kada su u pitanju pojedinci i stvari vezane za savjet i kritiku sljedbenikâ novotarija i strastî i slično? Šajkh uvijek provjerava i potvrđuje ove stvari.

Želim upitati ovu osobu i druge mimo njega koji tako govore da nam donesu nešto što je Šajkh rekao a da to nije tako bilo. Šajkh Muqbil رحمه الله je rekao o Šajkhu Rabî`:

“Ako vas ovaj čovjek obavijesti da je neki čovjek Hizbî a ti tada ne možeš vidjeti Hizbijjah na tome čovjeku, njegova Hizbijjah će se pokazati čak i ako to bude nakon izvjesnoga vremena.”

Ovo je izjava Šajkha Muqbila, a Šajkh al-Albânî je rekao:

“Čitao sam knjige Šajkha Rabî` i u njima nisam našao bilo kakve greške, niti nešto sa čime se ne slažemo ili to ne slijedimo”,

ili kako je već Šajkh رحمه الله rekao.

Da čovjek nije od onih koji provjeravaju i potvrđivaju, izjave bi ga zbunile i poljuljale desno i lijevo, ali stvari nisu onakve kakvima ih oni predstavljaju.

Dalje, što se svakoga pitanja kojime se Šajkh pozabavio tiče, kao što je pitanje Abûl-Hasana (al-Ma’ribî), Šajkh – Allâh ga sačuvao i učvrstio i nas i njega na istini – nije pričao iz svojih strastî ili sam od sebe, nego je pričao na osnovu onoga što je Abûl-Hasan napisao, ili na osnovu onoga što ga je Šajkh čuo da govori, te poznatih i potvrđenih Abûl-Hasanovih stavova o kojima ljudi svjedoče da mu pripadaju.

Isto važi i za govor Sajjida Qutba, Salmâna al-`Awdah, `Abdur-Rahmâna `Abdul-Khâliq, Safara al-Hawâlî, (Muhammada) al-Maghrâwî i drugih, da Allâh uputi nas i njih i da podari uspjeh nama i njima u slijeđenju istine i umiranju na njoj.