Šajkh al-Albânî i Šajkh Rabî` su posvetili svoje živote odbrani Sunneta

Govornik: `Allâmah Ahmad bin Jahjâ an-Nadžmî

Izvor:

Pitanje: Da li je tačno da su Šajkh al-Albânî i Šajkh Rabî` Murdži’ah, da su uveli Irdžâ’ u ummet ili da podržavaju Murdži’ah?

Odgovor: Šajkh Rabî` i Šajkh al-Albânî nisu Murdži’ah i ne podržavaju Murdži’ah. To je samo laž o njima – a Allâh će pitati onoga ko je izmislio ovu laž o njima.

Šajkh al-Albânî i Šajkh Rabî` su od Ahl-us-Sunnah. Oni brane Sunnah i rade shodno Sunnetu. Onaj ko je od njih umro je ispunio police knjigama koje razvrstavaju autentične od slabih hadîtha.

Pogledajte samo al-Albânîjeve knjige – šta ćete naći u njima? سبحان الله العظيم; nije mi poznato da je iko učinio ono što je on učinio – a sada se za njega govori da je Murdži’î. Zar onoga ko tako priča nije stid? Zar se onaj ko tako priča ne boji Allâha? Tako mi Allâha, oni koji to govore sami upućuju na al-Albânîjeve knjige i na njegova klasificiranja autentičnih i slabih hadîtha. Moguće je da i sami upućuju na njegove knjige i na njegova klasificiranja autentičnih i slabih hadîtha – a zatim kažu da je Murdži’î. To je velika laž.

Isto važi i za Šajkha Rabî`. On je od Ahl-us-Sunnah – koji su svoj život posvetili odbrani Sunneta, širenju Sunneta i objašnjavanju novotarija. Dužni smo mu biti zahvalni i moliti za njegov uspjeh i njegovu postojanost. Niko ga ne smije lažno optuživati; to je, tako mi Allâha, Harâm (zabranjeno). Ovo je metodologija neobuzdane rulje koja se naziva “Haddâdijjah” i drugih koji omalovažavaju Šajkha Rabî` i šire mržnju prema njemu:

وَمَا نَقَمُوا مِنْهُمْ إِلَّا أَن يُؤْمِنُوا بِاللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

“A svetili su im se samo zato što su u Allâha, Silnoga i Hvaljenoga, vjerovali” (85:8)

Savjetujem da se ne sluša govor ovakvih ljudi. Ukoliko čujete da neko ovako priča, znajte da propada. Savjetujte ih – tako da ih Allâh uputi nazad na istinu.