Safar al-Hawâlî (Takfîr i “Islamsko buđenje”)

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Jedan od onih koji se nazivaju “šajkhovi buđenja” na svojim predavanjima utvrđuje da rašireni grijesi, kao diskoteke, konzumiranje alkohola i slično, dokazuju da se to smatra dozvoljenim – što je veliko nevjerstvo. Da li je ovo utvrđivanje ispravno i u skladu sa manhadžom Ahl-us-Sunnah wal-Džamâ`ah?

Odgovor: Riječ buđenje (الصحوة) je uvedena. Želi li on reći da su muslimani spavali i da se tek sada bude? Ko tako govori? Muslimani su uvijek bili budni kad je u pitanju njihova vjera, a ne bude se tek sada – kao što on tvrdi.

Što se tiče proglašavanja nekoga nevjernikom zbog grijeha, to je metodologija khawâridža. Oni proglašavaju nevjernicima počinioce grijeha koji nisu širk, a počinioci grijeha koji nisu širk se ne proglašavaju nevjernicima. Počinilac grijeha koji nije širk može međutim biti fâsiq (razvratnik) ukoliko čini veliki grijeh, ili neposlušan ukoliko njegov grijeh nije veliki grijeh:

وَكَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَالْفُسُوقَ وَالْعِصْيَانَ

“a nevjerovanje i razvrat i neposlušnost vam omrazio” (49:7)

Postoje dakle tri nivoa: neposlušnost, razvrat i nevjerstvo. Čovjek ne treba suditi drugima bez znanja i uvida.

{Safar al-Hawâlî je rekao: U jednoj Golfskoj zemlji, Dubaiju, postoji hotel sa nazivom “Metropolitan Hotel”. U ovom hotelu se otvoreno govori da u njemu ima alkohola. Pored toga postoje vikendice, video filmovi i drugo. To je otvoreni poziv. Uslikane su čak i slike koje potvrđuju prisustvo razgolićenog plesanja uz konzumiranje alkohola. Utječemo se Allâhu od ovog nevjerstva. Bez sumnje je jasno nevjerstvo dozvoliti nešto što je Allâh zabranio. [Šarh at-Tahâwijjah (2/272)]}