Razlika između upozoravanja protiv novotarâ i proglašavanja nekoga novotarom

Govornik: Šajkh `Abdul-`Azîz bin Jahjâ al-Bura`î

Izvor:

 

U zadnje vrijeme vidimo laike, a da ne pričamo o studentima, kako se upuštaju u Tabdî` i Tafsîq, i ogovaranje velikih učenjâkâ Ahl-us-Sunnah.

Ovo pitanje je opasno. U to trebaju ulaziti samo učenjaci. Postoje međutim oni koji govore da je ovo novi govor. Kada su to Ahl-us-Sunnah govorili “Neka niko ne priča o novotarima, osim učenjâkâ”?

Postoji razlika između novotara i osobe koja je Sunnî, a treba se proglasiti novotarom. Što se novotarâ tiče, protiv njih upozoravaju i djevojčice Ahl-us-Sunnah, i laici Ahl-us-Sunnah, i dječaci Ahl-us-Sunnah. Oni govore: “Ovaj je Sûfî”, “Ovaj je Šî`î”, “Ovaj je Ikhwânî” i tako dalje, “Ovaj je novotar iz ‘Džamâ`at-ul-Džihâd'”, “Ovaj je novotar iz džemata ‘al-Hikmah'”, “Ovaj je novotar iz Džamâ`at-ut-Tablîgh”, i tako dalje. Protiv novotarâ upozoravaju čak i laici Ahl-us-Sunnah.

Što se međutim tiče osobe koja je Sunnî, a treba se proglasiti novotarom – na to imaju pravo samo učenjaci. Zbog toga nije novi princip da samo učenjaci smiju upozoravati protiv novotarâ. Mi to ne govorimo. Mi kažemo da to smiju činiti i učenjaci i drugi. Kada se međutim Sunnî treba proglasiti novotarom, to smiju samo učenjaci.

Ovo je jasno i očito, i na ovaj način ti se daje odgovor na mnoga pitanja.