‘Razlika između njih je veća od razlike između nebesa i zemlje’

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Čuli ste hadîth o trojici ljudi koji su činili dobra djela i bili ustrajni u `ibâdetu. Dvojica su poginula kao šahîdi na Allâhovome putu. Nagrada šahîda je poznata:

وَلاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاء عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُواْ بِهِم مِّنْ خَلْفِهِمْ أَلاَّ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ يَسْتَبْشِرُونَ بِنِعْمَةٍ مِّنَ اللّهِ وَفَضْلٍ وَأَنَّ اللّهَ لاَ يُضِيعُ أَجْرَ الْمُؤْمِنِينَ

“Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allâhovome putu poginuli. Ne, oni su živi i opskrbljeni su kod Gospodara svoga. Radosni su zbog onoga što im je Allâh iz obilja Svoga dao, i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim tugovati neće. Oni se raduju Allâhovoj blagodati i dobroti, te tome što Allâh neće dopustiti da propadne nagrada koja pripada vjernicima.” (3:169-171)

Dvojica su dakle poginula na Allâhovome putu, dok je treći ostao i umro na samrtnoj postelji. Nije dakle umro smrću šahîda. Vidio je u snu da se nalazio ispred šahîdâ u džennetu. To je začudilo ashabe. Kako onaj ko je umro na samrtnoj postelji može biti bolji od šahîdâ? Kako on može dobiti veći nivo od njih?

Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم im je to objasnio i rekao:

“Zar on nije nakon njih klanjao toliko i toliko?”

Rekli su: “Da, Allâhov poslaniče”.

Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

“Zar on nije postio Ramadhân i klanjao tokom njegovih noći?”

Rekli su: “Da, Allâhov poslaniče”.

Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

فَمَا بَيْنَهُمَا أَبْعَدُ مِمَّا بَيْنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ

“Razlika između njih je veća od razlike između nebesa i zemlje.” (Ibn Mâdžah 3925)

To dokazuje da onaj kome Allâh dozvoli da doživi Ramadhân i uputi ga na dobra djela ima veličanstvenu nagradu koja je možda veća i od nagrade šahîdâ na Allâhovome putu. Ovo važi za onoga koga Allâh uputi i podari mu uspjeh.

Što se tiče onoga ko je nemaran i ko možda čak postane i ljenji te samo više spava, jede i pije dok zapostavlja `ibâdah – on nema koristi ni od Ramadhâna niti inače. On je gubitnik.