Razlika između Allâhove uzvišenosti i uzdizanja

Razlika između Allâhove uzvišenosti i uzdizanja

Autor: `Allâmah Muhammad Amân bin `Alî al-Džâmî

Izvor: Šarh Thalâthat-il-Usûl, strana 46-47

Allâh عز وجل je rekao:

إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَىٰ عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ ۗ أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ ۗ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

“Gospodar vaš je Allâh, Koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad `Aršom uzvisio. On tamom noći prekriva dan, koja ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde pokoravaju se Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allâh, Gospodar svjetova!” (7:54)

Ovaj âjah je prvi od sedam koji spominju Allâhovo uzdizanje iznad Njegovoga `Arša. Ovaj âjah se nalazi u sûri al-A`râf.  Drugi se nalazi u sûri Jûnus. Treći se nalazi u sûri ar-Ra`d. Četvrti se nalazi u sûri Tâ Hâ. Peti se nalazi u sûri al-Furqân. Šesti se nalazi u sûri as-Sadždah. Sedmi se nalazi u sûri al-Hadîd. Ovih sedam âjât dokazuju Allâhovo تعالى uzdizanje iznad Njegovoga `Arša koje dolikuje samo Njemu. Mnogo drugih dokaza o Allâhovome uzdizanju čine drugi dokaz za Njegovo uzdizanje, jer je uzdizanje specifična uzvišenost iznad `Arša.

Studenti trebaju praviti razliku između Allâhove uzvišenosti i Njegovoga uzdizanja. Njegovo uzdizanje je svojstvo Njegovih djelâ. Zbog toga se to djelo obnavlja. Njegova uzvišenost je svojstvo Njegovoga bića. Ono je stabilno i vječno. Gospodarova سبحانه وتعالى stabilnost Ga ne napušta. To znači da je Allâh uvijek u Svojoj uzvišenosti, uključujući i kada se On svake noći spušta na najniže nebo, i kada bude došao na Sudnjem Danu da sudi robovima. On ostaje u Svojoj uzvišenosti. Uzvišenost je dakle stabilno i vječno svojstvo.

Uzdizanje je međutim svojstvo Njegovih djelâ. Uzdizanje je specifična uzvišenost iznad `Arša, dok je uzvišenost Allâhova uzvišenost nad stvorenjima. Allâh je svojim bićem odvojen od Svojih stvorenja. U Njegovome biću nema stvorenja. Ništa se od Njegovoga bića ne nalazi ni u Njegovim svojstvima. Tako se Gospodar سبحانه وتعالى razdvaja od stvorenja.

Oni koji govore da se Allâh nalazi u svemu i svugdje ne poznaju svoga Gospodara. Oni trebaju učiti ispočetka. Oni trebaju tražiti svoga Gospodara u visini, obožavati Ga u visini, prizivati Ga u visini i strahovati od Njega u visini. Na taj način će spoznati svoga Gospodara, a do tada će biti zbunjeni i neuki o svome Gospodaru.