Rabî` al-Madkhalî – senilni kritičar?

Rabî` al-Madkhalî – senilni kritičar?

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Muhammad al-Luhajdân

Izvor:

Pitanje: Koji je vaš savjet našoj omladini u Maroku koja širi sumnje o Šajkhu Rabî` حفظه الله تعالى? Ponekad kažu da je senilan, ponekad da samo zna kritikovati, a ponekad da je prestar.

Odgovor: On kao prvo uopšte nije toliko star da je senilan. Koliko mi je poznato, mlađi je od mene. Završio je Šerijatski univerzitet oko četiri godine nakon nas.

U vezi sa onim što mi je poznato od njegovoga govora nemam nikakve primjedbe na njegovu `Aqîdu i znanje. On pridaje veliku važnost pobijanju onih koje smatra neistomišljenicima. Nema sumnje da Šajkh obraća pažnju na govor onih koji šire znanje i objašnjava njihove greške o kojima se ne smije šutjeti. U tome slučaju je njegova dužnost da pojasni ono što zna.

Ja nisam vidio nikakve primjedbe na njegovu `Aqîdu. Što se tiče glasina da ima pogrešan stav o îmânu – nije mi poznato da on negira îmân u praksi. Činjenica je da on definiše îmân na isti način kao što su ga definisali imâmi Selefa kao što su Mâlik, aš-Šâfi`î, Ahmad i Abû Hanîfah. Svi su oni imâmi dobra i znanja.

Opšte je poznato da se među učenjacima mogu pojaviti nesuglasice. Kada jedan učenjak kritikuje drugog, u manhadž zasnovan na znanju spada da se međusobno kritikovanje dvaju rivala ne prihvata. Šajkh-ul-Islâm Ibn Tajmijjah je napisao djelo o tome koje se zove “Raf`-ul-Malâm `an A`immat-il-A`lâm”.