Rabî´ al-Madkhalî` o uzimanju državljanstva nevjerničke zemlje

Govornik: `Allâmah Rabî` bin Hâdî `Umajr al-Madkhalî

Izvor: Silsilatu Džalasât Ramadhân (1426-09-20)

Pitanje: Koji je propis za život u nevjerničkoj zemlji zbog izbjegavanja zla u nekim muslimanskim zemljama – te propis za uzimanje državljanstva nevjerničke zemlje?

Odgovor: Ja znam da 90% onih koji odlaze u Evropu i Ameriku to ne rade zbog problema sa vlastima. Čak i ukoliko ima problem sa vlastima, on treba saburati. Da li je Ahmad bin Hanbal otišao u nevjerničku zemlju kada je bio torturisan? Da li je Ahmad bin Hanbal ili neko drugi ko je bio uznemiravan i zatvaran, kao Ibn Tajmijjah, otišao u nevjerničku zemlju? On treba saburati i živjeti u svojoj zemlji – pa makar to bilo i u zatvoru. To je bolje nego da ide u Evropu i Ameriku. Oni imaju planove da integrišu muslimane u svoja društva, da ih prevedu na kršćanstvo i prouzrokuju da postanu ateisti i otpadnici. Ovo su stari planovi koji se sada sprovode u djelo. Mnogi zli pozivači i zli učenjaci se bore da integrišu muslimane u evropska društva. Zašto želiš ići u te zemlje? Zašto ne saburaš ukoliko te vlasti uznemiravaju? Saburaj; to je bolje za tebe.

Mnogi odlaze iako nemaju problem sa vlastima. Oni samo žele jesti, piti i služiti židove i kršćane u njihovim zemljama; ponižavaju sebe i islam. Allâh تبارك وتعالى je obećao da će ga opskrbiti:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

“A onome koji se Allâha boji, On će izlaz dati i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” (65:2-3)

Trebaš se samo bojati Allâha عز وجل, i On će te opskrbiti odakle se i ne nadaš. Niko ne umre dok ne doživi ono što mu je određeno. Šajtân im uljepšava putovanje na zapad, gdje žive poniženi kao životinje. Pored toga su on i njegova familija izloženi iskušenjima i opasnostima. Gdje će ti se dijete školovati kada napuni šest godina? Školovati će se u školama židova, ateista, sekularista i kršćana. Oni će ih podučavati svojoj vjeri – a djeca neće biti u stanju raspoznati šta je ispravno a šta nije.

Što se tiče državljanstva nevjerničke zemlje umjesto državljanstva muslimanske zemlje, postoje učenjaci koji su zbog toga učinili Takfîr (proglasili onoga ko to radi nevjernikom). Niko ne uzme to državljanstvo a da se ne potčini zakonima i voli i mrzi zbog njih. Možda će se čak i pripremiti za rat; ukoliko islamska armija napadne nevjerničku zemlju on će pružati otpor – jer je postao vojnik Allâhovih neprijatelja. On je spreman; možda će ga čak i poslati u muslimanske zemlje da ratuje protiv njih. To se desilo u Avganistanu; poslali su muslimanske vojnike da ratuju protiv Avganistana. Neki od učenjaka zla su im izdali fetve da je dozvoljeno ratovati protiv muslimana da bi zadržali svoja državljanstva i iskazali svoju lojalnost prema Americi. Ovu fetvu je izdao al-Qaradhâwî; dobio je veličanstven status među muslimanima sa takvim fetvama – koliko ih je samo neispravnih izdao!

Zapad trenutno mnogo radi na tome da ispuni ove ciljeve; oni žele integrisati muslimane u zapadnjačka društva. Kako ćeš ići pod ovim okolnostima? Muslimani moraju učiniti Hidžru u svoje zemlje kada čuju kako ih žele integrisati i finansirati u zapadnjačkim društvima.