Qur’ân treba minimalno proučiti jednom mjesečno

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى je spustio ovaj Qur’ân da se uči i sprovodi u praksu. Nije ga spustio da bi se nalazio u knjigama i Mushafima, i da bi se čuvao na policama i u ormarima. Qur’ân treba učiti i noću i danju. Musliman ga uči svakom mogućom prilikom.

Učenjaci su spomenuli… Ashabi رَضِيَ اللهُ عَنْهُم su određivali dijelove Qur’âna koje bi tokom noći proučili u noćnome namazu. Neki od njih bi proučili cijeli Qur’ân za tri noći, neki za sedam – a neki za deset noći. Maksimalno ga treba podijeliti na trideset dijelova, tako da se svaki dan prouči barem jedan džuz. Ne treba proći jedan dan i jedna noć a da čovjek ne prouči jedan džuz Qur’âna. Ovo je najmanje što treba proučiti, a ukoliko prouči više od toga, ukoliko prouči cijeli Qur’ân za deset, tri ili sedam dana – to je bolje.

Ukoliko se Qur’ân ne prouči za mjesec dana, to je zanemarivanje i i napuštanje Qur’âna. Postoji više vrsta napuštanja Qur’âna, a među njih spada napuštanje učenja Qur’âna i napuštanje sprovođenja Qur’âna u praksu.