Putovale su bez mahrama – a onda…

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

 

Šajkh Muhammad al-Bannâ mi je ispričao kako su neki radnici u ar-Rijâdhu pročitali telegram u kojem su se nalazile informacije o vremenu dolaska jedne žene, o avionu kojim dolazi itd.

Ovaj telegram je trebalo poslati primaocu, ali su ovi griješni radnici odlučili da prevare ovu ženu. Otišli su autom po nju na aerodrom i pretvarali se da ih je njen muž poslao po nju – jer on nije mogao doći. Jedna stvar je vodila drugoj, iskoristili su je – i ostavili je. Žena je putovala iz Egipta u ar-Rijâdh.

Druga osoba, koju smatram povjerljivom i iskrenom, ispričala mi je o ženi iz Deir Ezzora koja je bila u Damasku. Rekla je svome mužu da će doći u Deir Ezzor određenim avionom. Izgleda da je bila lijepa. Nakon što je avion uzletio, stjuardesa je pilotu opisala njen izgled. Složili su se da je pokušaju nagovoriti da spava sa njim – na što je ona pristala. Pilot je javio da avion mora prinudno sletjeti u Latakiju – gdje će provesti noć. Latakia se nalazi sjeverno od Damaska – dok se Deir Ezzor nalazi sjeveroistočno od Damaska. Avion je promijenio kurs, i tamo su proveli vrelu noć. Njen muž je došao na aerodrom da je sačeka, ali je avion kasnio. Otišao je kući i sutra se vratio. Kada je žena stigla, bila mu je sumnjiva. Krenuo ju je ispitivati, dok mu nije priznala šta se desilo. Nakon toga se razveo od nje. Ovaj čovjek je to ispričao mome prijatelju.

Nemojte dakle misliti da se ništa ne može desiti ukoliko se putuje avionom. Staratelju ni pod kojim okolnostima nije dozvoljeno da dozvoli svojoj ženi, kćerki – ili drugome ženskome članu porodice da putuje bez mahrama.