Prvo djelo o kojem će Musliman biti pitan na Sudnjem Danu

Prvo djelo o kojem će Musliman biti pitan na Sudnjem Danu

Autor: `Allâmah Muhammad bin `Abdil-Wahhâb al-Wasâbî (umro 1436)

Izvor: Khasâ’is-us-Salâh fîl-Islâm, strana 7-8

Jedna od istaknutih odlika namaza je da je to prvo o čemu će Musliman biti pitan na Sudnjem Danu. Ako osoba umre kao Musliman, prvo će biti pitan o namazu. Prvo će odgovarati za namaz. Nevjernik će završiti u Džahannamu u svakome slučaju. Allâh سبحانه وتعالى je rekao:

  أُولَئِكَ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهِ فَحَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقِيمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَزْنًا

“To su oni koji u dokaze Gospodara svoga ne budu vjerovali i koji budu poricali da će pred Njega izaći; zbog toga će trud njihov uzaludan biti i na Sudnjem im danu nikakva značenja nećemo dati.” (18:105)

Oni će biti odvedeni u Džahannam. Prvo djelo o kojem će Musliman biti pitan i za koje će odgovarati je namaz. On će o tome biti pitan prije nego što bude pitan o Zakâh, Postu i Hadždžu. Namaz je najveći od ova četiri stuba. Nakon dvaju Šahâdah je namaz najvažniji od islâmskih stubova. Prvo djelo o kojem će rob biti pitan na Sudnjem Danu je namaz. Ako je on ispravan, ispravna su i sva ostala djela. Ako on nije ispravan, nisu ispravna ni sva ostala djela, jer je namaz svakodnevni `ibâdah. Obavlja se pet puta dnevno.