Prvi april – međunarodni dan šale

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

Upozoravam moju braću muslimane na ono što rade neki maloumnici – a to je laganje prvog aprila. Ovo laganje su prisvojili od jevreja, kršćana, idolopoklonika i drugih nevjernika.

Ne samo da to djelo predstavlja laganje, koje je šerijatski zabranjeno, nego sadrži i oponašanje nevjernika – a oponašanje nevjernika je zabranjeno. Allâhov poslanik  je rekao:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

“Ko oponaša jedan narod, on njemu i pripada.” (Abû Dâwûd 4031)

Šajkh-ul-Islâm Ibn Tajmijjah je rekao da je lanac prenosilaca dobar, a najmanje što se može reći je da je to zabranjeno – iako naizgled predstavlja i nevjerstvo.

Musliman ovim djelom, pored toga što čini ova dva grijeha, biva i ponižen pred svojim neprijateljem, jer je poznato da se oponašani hvali i uzdiže pred onim ko ga oponaša – a onaj ko ga oponaša postaje slab i nastavlja ga oponašati. Na taj način vjernik biva ponižen, jer se potčinjava i slijedi nevjernike.

Četvrti grijeh je da ova odvratna laž najčešće sadrži bespravno uzimanje tuđeg novca ili plašenje muslimana. Možda lažu tako što kažu familiji da će im doći gosti, pa oni zbog toga pripreme veliku količinu hrane, spreme meso i slično, ili možda lažu saopštavanjem zastrašujuće vijesti da je nekoga od rodbine pregazilo auto i slično – što ni u kom slučaju nije dozvoljeno.