Proslavljanje noći na dvadeset sedmi Radžab

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Večeras je noć na dvadeset sedmi (Radžab). Neki smatraju da se noćno putovanje i nebesko putovanje desilo te noći. Šta vi smatrate o tome?

Odgovor: Noćno putovanje i nebesko putovanje su istina. To su neka od čuda Allâhovog poslanika . Allâh nam međutim nije propisao da proslavljamo noćno putovanje i nebesko putovanje. Allâhov poslanik  to nije radio, kao što to nisu radili ni ashabi ni pravedni selefi. Stoga nama nije dozvoljeno da uvodimo nešto nakon njih. To je zabluda:

مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ

“Ko u ovu našu stvar (vjeru) uvede nešto što nije od nje, to će mu biti odbijeno.” (al-Bukhârî 2697, Muslim 1718)

Pored toga nije potvrđena tačna noć kada se desilo noćno putovanje i nebesko putovanje. Nije dakle potvrđeno da se to desilo tokom noći na dvadeset sedmi Radžab ili neke druge noći. Da je bilo koristi u znanju koje se noći to desilo, Allâh i Njegov poslanik  bi nas obavijestili o tome. Samim tim što u Qur’ânu i Sunnetu nema informacija o tome, to znači da nismo dužni istraživati taj datum da bismo ga proslavljali. To nema ništa sa vjerom i to je novotarija koja je uvedena u vjeru. Kao prvo je ta noć određena bez dokaza, a čak i kada bi se moglo dokazati koja je to noć – Allâh nam nije propisao da je proslavljamo.