Propis za život u nevjerničkoj zemlji

Propis za život u nevjerničkoj zemlji

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Pitanje: Danas postoje muslimani koji govore da je bolje živjeti u nevjerničkim zemljama nego u muslimanskim, jer je život u muslimanskim zemljama težak. Oni zbog toga odlaze u nevjerničke zemlje kao izbjeglice. Da li je ovo djelo dozvoljeno?

Odgovor: Ne. To djelo nije dozvoljeno. Takva osoba preferira nevjerničke zemlje nad muslimanskim zemljama. Molimo Allâha za zdravlje. Takva osoba preferira Kufr nad Îmânom a nevjernike nad muslimanima. To nije dozvoljeno.

Ukoliko je on međutim izbjeglica, ili nije u stanju učiniti Hidžru iz nevjerničke zemlje, u tome slučaju je opravdan – pod uslovom da se drži svoje vjere i da je uspostavio svoju vjeru dok ne bude u stanju učiniti Hidžru. Nije međutim dozvoljen stalni boravak (u nevjerničkim zemljama) iz vlastite želje za tim, ili zbog ugodnosti i slično. Takva osoba preferira Dunjaluk nad Âkhiretom i ima loše mišljenje o Allâhu. On misli da će umrijeti od gladi i da neće imati ništa ukoliko bude živio u muslimanskim zemljama. On treba imati lijepo mišljenje o Allâhu عز وجل:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

“A onome koji se Allâha boji, On će izlaz dati i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” (65:2-3)