Propis za ženino nošenje kratke odjeće i helanki

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Koji propis važi da žena nosi kratku odjeću koja je do koljena ili i kraća?

Odgovor: Molimo Allâha za zdravlje. To nije dozvoljeno. Cijela žena je `awrah i mora se pokriti; mora pokriti svoje cijelo tijelo. Ona čak mora pokriti i svoje lice od muškaraca kada izlazi van; cijela žena je `awrah. U namazu joj je dozvoljeno otkriti lice ukoliko nije u prisustvu stranih muškaraca. Ukoliko je međutim u prisustvu stranih muškaraca – i u namazu će pokriti svoje lice.

Pitanje: Da li je ženama dozvoljeno nositi helanke?

Odgovor: To nije dozvoljeno; nije prikladno za ženu da nosi pantalone – jer one ocrtavaju veličinu i oblik njenoga tijela i njenih udova. Iskušenje koje prouzrokuje ženino nošenje pantalona je veće od iskušenja ukoliko bi se potpuno otkrila – jer je prikazuje na zavodljiv način koji predstavlja iskušenje. Čak se i neatraktivna žena u pantalonama čini atraktivnom, jer je to prikazuje na zavodljiv način koji predstavlja iskušenje – iako je neatraktivna. Ženi dakle nije dozvoljeno nositi pantalone; to je za nju neprikladno – pod bilo kojim okolnostima.

Pitanje: Može li ih nositi prilikom posjete familiji, rodbini i muškarcima koji su joj Mahrami?

Odgovor: Ne; žena ne smije nositi pantalone – niti usku odjeću. Ona, kada izlazi van, jedino smije nositi odjeću koja je široka, prostrana i skriva oblik njenoga tijela. Kada je u prisustvu muškaraca koji su joj Mahrami, ne mora pokrivati stopala, šake, lice i glavu. U redu je da ih ne pokriva kada je u prisustvu muškaraca koji su joj Mahrami. Što se međutim tiče otkrivanja drugih dijelova tijela, kao što su cjevanice i nadlaktice, njih ne smije otkrivati ni pred njima – nego samo kada je sama sa svojim mužem.