Propis za ženidbu jevrejkom ili kršćankom

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Mi ne možemo dati drugi propis osim onoga koji je Allâh dao. Allâh تَعَالَى je rekao:

الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ ۖ وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حِلٌّ لَّكُمْ وَطَعَامُكُمْ حِلٌّ لَّهُمْ ۖ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ إِذَا آتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ وَلَا مُتَّخِذِي أَخْدَانٍ ۗ وَمَن يَكْفُرْ بِالْإِيمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

“Danas vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i jela onih kojima je data Knjiga dozvoljena su vam, i vaša su jela njima dozvoljena, i čestite žene vjernice, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjenčane darove njihove dadnete s namjerom da se njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za prilježnice uzimate. A onaj ko niječe propise vjere – uzalud će mu biti djela njegova, i on će, na âkhiretu, medu gubitnicima biti.” (5:5)

To dakle znači da je dozvoljeno. Čovjeku je u principu dozvoljeno oženiti jevrejku ili kršćanku. Ukoliko se međutim zbog ženidbe jevrejkom ili kršćankom boji za sebe ili svoju djecu, u tome slučaju mu to postaje zabranjeno – ne zato što je ženidba tom ženom zabranjena, nego zbog bojazni da će zbog toga činiti ono što je zabranjeno.

Ukoliko se radi o muškarcu koji nije jak u vjeri koji se zaljubio u jevrejku a boji se da će ona biti razlog da pređe na njenu vjeru, u tome slučaju kažemo da mu je zabranjeno oženiti se njom – jer će dozvoljen brak sa njom prouzrokovati da čini ono što je zabranjeno.

Isto važi i u slučaju da se boji za svoju djecu; jer neki muškarci izgledaju kao muškarci a u stvari to nisu. Oblače se kao muškarci, ali su u stvari žene. Takav čovjek koji se boji za svoju djecu ne smije se oženiti takvom ženom – kao ni kršćankom.

Zaključno je muslimanu dakle dozvoljeno oženiti se jevrejkom ili kršćankom – dok mu to nije dozvoljeno ukoliko se pribojava da će zbog toga biti griješan. Ovo važi i za sve ostale dozvoljene stvari; kada postoji bojazan da nešto što je dozvoljeno vodi ka zabranjenom – to postaje zabranjeno. Obratite pažnju na ovaj princip, studenti – kao i laici, jer je vrlo jednostavan: kada postoji bojazan da nešto što je dozvoljeno vodi ka zabranjenom – to postaje zabranjeno.

Ispričat ću vam nešto što će vam pokazati kako laik prirodnim instinktom može dati odgovor koji učenjak u zabludi ne bi mogao. Čovjek iz Nadžda je sreo kršćanina koji je, ja mislim, bio iz Egipta. Počeli su razgovarati. Kršćanin mu je rekao: “Vi muslimani ste nepravedni”. Musliman je upitao: “Kako?”. Kršćanin je odgovorio: “Zato što dozvoljavate ženidbu našim ženama dok nama zabranjujete ženidbu vašim ženama”.

Da li je ovo tačno? Djelimično; nije istina da smo nepravedni, ali je istina da jedno dozvoljavamo a drugo ne. Laik mu je na to rekao:

“Mi vjerujemo u vašeg poslanika a vi ne vjerujete u našeg poslanika”.

سُبْحَانَ اللهِ; kako upečatljiv odgovor! Vjerujte u našeg poslanika, pa ćete se moći ženiti našim ženama. To je bio pravi odgovor.

Drugi kršćanin je optužio ženu Allâhovoga poslanika  za zinaluk. Munafici su optuživali `Â’išu رَضِيَ اللهُ عَنْهَا za zinaluk. Tada mu je laik rekao:

“Ukoliko se žena našeg poslanika optužuje za zinaluk, znaj da je majka vašeg poslanika optuživana za zinaluk”.

Da li je to tačno? Tačno je. Židovi smatraju da je Marjam عَلَيْهَا السَّلَامُ zinalučarka:

يَا أُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيًّا

“Hej ti, koja ličiš Hârûnu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila bludnica!” (19:28)

Odgovor zasnovan na prirodnome instinktu najčešće bude upečatljiv.

Pitanje: Da li ćemo im dozvoljavati da piju alkohol i rade druge stvari?

Odgovor: Da; onaj ko oženi jevrejku ili kršćanku dozvolit će im da čine ono što im dozvoljava njihova vjera.