Propis za želatin

Propis za želatin

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Koji propis važi za hranu koja sadrži ono što se naziva žele ili kravlji želatin?

Odgovor: Ukoliko nam je poznato da krava nije umrla djelom čovjeka, ili da nije zaklana na šerijatski način, ili ukoliko je od nečega što nije dozvoljeno zaklati – to je u tome slučaju strv koju nije dozvoljeno jesti.

Ukoliko je na primjer kravu zaklao vatropoklonik, ona je u tome slučaju Harâm (zabranjena) – čak i u slučaju da je on spomenuo Allâhovo ime i da je potekla krv. Isto važi i u slučaju da je kravu zaklao musliman ali ne na šerijatski propisan način; i u tome slučaju je to zabranjeno i strv. Ukoliko se nešto od toga uzme i pomiješa sa nečim drugim, a i dalje je prisutan okus, boja ili miris toga – u tome slučaju je to zabranjeno.

Ukoliko to međutim nestane (u smjesi) tako da tragovi toga više nisu prisutni, to je u tome slučaju u redu – jer su ashabi رضي الله عنهم jeli sir vatropoklonika, a ono što su vatropoklonici zaklali je zabranjeno. Za sir se međutim koristi malo sirišta čiji tragovi više nisu prisutni u hrani, a to dokazuje da nema traga ono čiji tragovi više nisu prisutni.