Propis za utvrđivanje čuda u Qur’ânu aktuelnostima današnjeg vremena

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Koji je propis za utvrđivanje čuda u Qur’ânu aktuelnostima današnjeg vremena?

Odgovor: Qur’ân je bez sumnje čudo:

قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَى أَن يَأْتُواْ بِمِثْلِ هَذَا الْقُرْآنِ لاَ يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِيرًا

“Reci: “Kad bi se svi ljudi i džinni udružili da sačine jedan ovakav Qur’ân, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali.” (17:88)

On je bez sumnje čudo. Način na koji je uređen je čudo. Njegov pristup je čudo. Njegovi propisi su čudo. Njegova obavještenja o onome što je skriveno su čudo. Stvari koje je propisao su čudo. Qur’ân je bez sumnje čudo sa svih tačaka gledišta.

Nije međutim dozvoljeno utvrđivati da se današnja otkrića, medicina i drugo spominju u Qur’ânu. U redu je reći da je moguće da je to obuhvaćeno određenim âjetom ili njegovim čudom – ali bez utvrđivanja. Qur’ân se bez dokaza ne smije tumačiti ljudskim postignućima. Qur’ân se tumači isključivo Qur’ânom, predajama od Allâhovog poslanika , tumačenjima ashaba koji su učili od Allâhovog poslanika , tumačenjima nasljednika ashaba koji su učili od ashaba – i arapskim jezikom. Tako se dakle tumači Qur’ân, i nije ga dozvoljeno tumačiti na neki drugi način.