Propis za Sutru

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Koji je propis za Sutru u namazu, i da li je dozvoljeno obavljati namaz bez Sutre – i u slučaju da neko prolazi ispred klanjača?

Odgovor: Sutrah je preporučena u namazu, a nije obavezna. Ona je dakle preporučena. Stoga važi da je namaz onoga ko klanja bez Sutre ispravan. Hoćemo li mu u slučaju da klanja bez Sutre reći da mu je namaz neispravan? Niko to nije rekao – i namaz dakle nije neispravan. Dokazi ukazuju na to da je Sutrah preporučena i da spada u upotpunjavanje namaza.

Sutrah je dakle vrlo preporučena – sa svrhom spriječavanja da neko prolazi ispred klanjača. Ukoliko klanjač obavlja namaz bez Sutre, ljudima će biti otvoren put ispred njega. U njoj je dakle velika korist, ali ona međutim nije obavezna. Pored toga je u redu proći ispred klanjača ukoliko je to neophodno – kao na primjer u Masdžid-ul-Harâmu (Svetoj Džamiji u Makki), masdžidu Allâhovoga poslanika  (u Madîni) i gužvama. To dakle ne predstavlja problem u nuždi.

Ukoliko to međutim nije nužno, zabranjeno je proći ispred klanjača. Allâhov poslanik  je rekao:

لَوْ يَعْلَمُ الْمَارُّ بَيْنَ يَدَىِ الْمُصَلِّي مَاذَا عَلَيْهِ لَكَانَ أَنْ يَقِفَ أَرْبَعِينَ خَيْرًا لَهُ مِنْ أَنْ يَمُرَّ بَيْنَ يَدَيْهِ

“Kada bi onaj ko prolazi ispred klanjača znao koliki je to grijeh, bilo bi mu bolje da stoji četrdeset (dana, mjeseci ili godina) nego da ispred njega prođe.” (al-Bukhârî 510)

Allâhov poslanik  je takođe naredio da se onaj ko prolazi ispred klanjača spriječi (odgurne) dodavši da se treba boriti protiv njega ukoliko i dalje bude insistirao da prođe ispred klanjača. On će se dakle odgurnuti pa i udariti ako treba, jer je sa njim njegov prijatelj Šajtân – koji ga gura. Zabranjeno je dakle proći ispred klanjača ukoliko ne postoji nužda za to.

Takođe treba navesti da je onima koji klanjaju za imâmom dovoljna imâmova Sutrah. Klanjač dakle jedino treba imati Sutru ukoliko klanja sam ili je imâm, da bi spriječio ljude da prolaze ispred njega. Ukoliko bi međutim klanjao bez Sutre pa neko prošao ispred njega, njegov namaz je i dalje ispravan.