Propis za suđenje sekularnim zakonima

Propis za suđenje sekularnim zakonima

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: U vezi sa nekom omladinom postoji problem vezan za suđenje sekularnim (ljudskim) zakonima. Možete li nam ovo pojasniti, Allâh تعالى vas sačuvao?

Odgovor: Učenjaci su ovo objasnili, a najbliža stvar je Tafsîr Ibn Kathîr رحمه الله, u kojem u vezi sa onim koji ne sudi po onome što je Allâh objavio stoji da, ukoliko on smatra da je to bolje od Allâhove Knjige, ili da je njegov propis bolji od Allâhovoga propisa, ili da je nesuđenje po onome što je Allâh objavio isto kao Allâhov propis, ili da on ima izbor da sudi po onome što je Allâh objavio ili ne – takvoj osobi je presuda Kufr (nevjerstvo) bez sumnje, i on je Kâfir (nevjernik) prema saglasnosti učenjâkâ.

Što se međutim tiče onoga ko vjeruje da je Allâhov propis istina a ljudski zakoni neistina – ali on sudi po njima zbog strasti koju slijedi ili iskušenja kojem nije mogao odoljeti – takva osoba je Dhâlim (zulumćar) i Fâsiq (prkosni griješnik), ali se njemu ne presuđuje Kufrom jer on vjeruje da je suđenje Allâhovim propisom obavezno a suđenje nečim drugim neispravno, ali je to učinio zbog karijere ili nekoga iskušenja. U ovome slučaju je njegova `Aqîdah i dalje prisutna i on vjeruje da je Allâhova Knjiga istina i da je njome obavezno suditi. Nejgova `Aqîdah je dakle i dalje prisutna i on je Fâsiq a nije Kâfir, jer je to Kufr `Amalî (Kufr djela).