Propis za Sahûr tokom Adhâna

Propis za Sahûr tokom Adhâna

Autor: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor: Madžmû` Fatâwâ wa Maqâlât Mutanawwi`ah (15/282)

Pitanje: Da li je dozvoljeno nastaviti jesti i piti tokom vremena kada Mu’adhdhin uči drugi Adhân, ili treba prestati jesti i piti?

Odgovor: Odgovor je detaljan.

Ukoliko znaš da Mu’adhdhin uči Adhân zato što je nastupila zora pa znaš da je zora – dužan si prekinuti sa jelom i pićem. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

إِنَّ بِلاَلاً يُنَادِي بِلَيْلٍ، فَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يُنَادِيَ ابْنُ أُمِّ مَكْتُومٍ

“Neka vas Bilâlov Adhân ne spriječava da jedete i pijete. On uči Adhân tokom noći. Jedite i pijte sve dok Ibn Umm Maktûm ne prouči.” (al-Bukhârî 620, 1918, 1919 i Muslim 1092)

Razlog za ovo su Allâhove عز وجل riječi:

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ

“Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore.” (2:187)

Ukoliko čovjek zna da je nastupila zora, on mora ostaviti hranu i piće – čak i ako nije čuo Adhân. Primjer toga je osoba koja se nalazi u pustinji ili slično.

Ukoliko Mu’adhdhin međutim uči Adhân prije vremena, ili se sumnja da li uči na vrijeme ili ne – tada se jede i pije sve dok se zaista ne zna da je nastupila zora. Ovo se radi tako što se prate poznati satovi koji preciziraju vrijeme nastanka zore, ili tako što se čuje Adhân povjerljive osobe – za koju se zna da na vrijeme uči Adhân.

U ovome slučaju se tokom Adhâna može jesti i piti ono što se ima u ruci, zbog toga što nije sigurno da je nastupila zora.