Propis za rukovanje muškaraca sa ženama

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î

Izvor:

 

Pitanje: Da li je dozvoljeno rukovanje sa stranom ženom koja je došla sa svrhom prihvatanja Islâma, uzimajući u obzir da se ona može uvrijediti i misliti da se omalovažava ukoliko se odbije rukovanje sa njom? Šta musliman treba učiniti u ovoj situaciji?

Odgovor: Rukovanje sa njom nije dozvoljeno, jer at-Tirmidhî u svome Džâmi` bilježi da je Umajmah bint Ruqajqah rekla da je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao:

إِنِّي لاَ أُصَافِحُ النِّسَاءَ

“Ja se ne rukujem sa ženama.” (hadîth bilježi i Ibn Mâdžah – broj 2984)

al-Bukhârî takođe bilježi u svome Sahîhu od `Â’iše رَضِيَ اللَهُ عَنْهَا da je ona o Allâhovome poslaniku صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekla:

وَاللَّهِ مَا مَسَّتْ يَدُهُ يَدَ امْرَأَةٍ قَطُّ

“Tako mi Allâha, njegova ruka nikada nije dotakla ruku žene.” (al-Bukhârî 2713)

at-Tabarânî takođe bilježi u svome Mu`džamu od Ma`qila bin Jassâr رَضِيَ اللَهُ عَنْهُ da je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao:

“Da neko od vas bude proboden u glavu željeznom šipkom bolje mu je nego da dotakne ženu koja mu nije dozvoljena.”

Iz ovoga se može razumjeti da se ne radi o omalovažavanju nego je u pitanju vjerska stvar. Osim toga, sa rukovanjem slijedi i gledanje i pričanje. Stvari se moraju zasnivati na ispravnoj osnovi.

Spomenuo sam vam hadîth Umajme bint Ruqajqah; u njemu je žena rekla: “Zar se nećeš rukovati sa nama, O Allâhov poslaniče, kao što se rukuješ sa muškarcima?”, pa je on rekao: “Ne. Ja se ne rukujem sa ženama. Moj govor stotini žena je isti kao moj govor jednoj ženi.”

Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم im je proučio âjah koji se nalazi na kraju sûre al-Mumtahinah a zatim im je rekao: “Da li ste vi na ovome?” One su rekle: “Da.”

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذَا جَاءَكَ الْمُؤْمِنَاتُ يُبَايِعْنَكَ عَلَىٰ أَن لَّا يُشْرِكْنَ بِاللَّهِ شَيْئًا وَلَا يَسْرِقْنَ وَلَا يَزْنِينَ وَلَا يَقْتُلْنَ أَوْلَادَهُنَّ وَلَا يَأْتِينَ بِبُهْتَانٍ يَفْتَرِينَهُ بَيْنَ أَيْدِيهِنَّ وَأَرْجُلِهِنَّ وَلَا يَعْصِينَكَ فِي مَعْرُوفٍ ۙ فَبَايِعْهُنَّ وَاسْتَغْفِرْ لَهُنَّ اللَّهَ ۖ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

“O Vjerovjesniče, kada ti do|u vjernice da ti polože prisegu da neće Allâhu nikoga ravnim smatrati, i da neće krasti, i da neće muževima tuđu djecu podmetati, i da ti neće ni u čemu, što je dobro, poslušnost odricati, ti prisegu njihovu prihvati i moli Allâha da ti oprosti; Allâh, zaista, mnogo prašta, i On je milostiv.” (60:12)