Propis za putovanje petkom

Propis za putovanje petkom

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (16/66)

Pitanje: Koji je propis za putovanje petkom? Koji propis važi ukoliko avion poleti neposredno nakon prvoga Adhâna za Džumu?

Odgovor: Ukoliko se pozove na Džumu, onome ko je dužan klanjati je zabranjeno putovati. Allâh تعالى je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

“O vi koji vjerujete, kad u petak na namaz budete pozvani, požurite na spominjanje Allâha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, ako znate!” (62:9)

Allâh عز وجل je naredio odlazak na Džumu a ostavljanje kupoprodaje. Na isti način treba ostaviti putovanje, jer putovanje osobu spriječava od prisustvovanja namazu na isti način kao i kupoprodaja. Ukoliko se on međutim boji da će izgubiti svoje preduzeće ili propustiti cilj ukoliko bi putovao kasnije – u tome slučaju smije putovati iz nužde.

Što se tiče putovanja prije Adhâna, to je dozvoljeno. Neki učenjaci međutim smatraju da je to pokuđeno, da se ne bi propustila vrijednost i vrlina Džume.

Ukoliko avion polijeće neposredno nakon prvoga Adhâna, on treba odgoditi putovanje ukoliko neće propustiti svoj cilj. Isto važi ukoliko postoji avion koji polijeće neposredno nakon što je nastupio namaz. Ukoliko međutim ne postoji avion koji polijeće malo kasnije tako da on ne propusti svoj cilj – u redu je da putuje, jer je opravdan.