Propis za proslavu Mawlida

Propis za proslavu Mawlida

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Fatâwâ `Ulamâ al-Balad al-Harâm, strana 462-464

Pitanje: Koji je propis za proslavu poslanikovoga صلى الله عليه وسلم rođendana?

Odgovor: Što se historijske perspektive tiče, treba znati da datum noći poslanikovoga صلى الله عليه وسلم rođendana nije siguran. Neki savremeni istraživači misle da je to bila noć na deveti Rabî`-ul-Awwal, a ne dvanaesti. U uvome slučaju je potpuno bestemeljno slaviti noć na dvanaesti Rabî`-ul-Awwal.

Ovo je takođe bestemeljno sa Šerijatski-zasnovane perspektive. Da je Allâh propisao ovo djelo, poslanik صلى الله عليه وسلم bi to činio, ili barem to prenio svome Ummah. A da je on činio to djelo, ili da ga je prenio, to djelo bi bilo očuvano. Allâh تعالى je rekao:

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

“Mi, uistinu, Qur’ân objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti.” (15:9)

Kada se zna da ovo djelo ne spada u to, jasno je da ono nema ništa sa Allâhovom vjerom. A ako ovo djelo nema ništa sa Allâhovom vjerom, nije dozvoljeno njime činiti `ibâdah Allâhu i njime tražiti Allâhovu bliskost. Kako nama robovima može biti dozvoljeno da sami pronalazimo načine zbližavanja Allâhu, kad je Allâh تعالى to već učinio preko Svoga poslanika صلى الله عليه وسلم? Dodavanje neovlaštenih rituala u Allâhovu vjeru spada u obeščašćenje Allâhovoga prava. Osim toga, to je optužba da je slijedeći Allâhov Govor laž:

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا

“Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islâm bude vjera.” (5:3)

Mi kažemo:

Ako ovo slavljenje Mawlida spada u upotpunjavanje vjere, ono je moralo biti očuvano prije poslanikove صلى الله عليه وسلم smrti. Ako međutim ne spada u upotpunjavanje vjere, tada uopšte ne pripada vjeri. Allâh je rekao:

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ

“Danas sam vam vjeru vašu usavršio.” (5:3)

Ako neko naprotiv tvrdi da ovo slavljenje spada u usavršavanje vjere a da se to dogodilo poslije poslanikove صلى الله عليه وسلم smrti, to znači da je ovaj časni âjah optužen za laž.

Nema sumnje da oni koji slave poslanikov صلى الله عليه وسلم rođendan to isključivo rade iz poštovanja i ljubavi prema njemu صلى الله عليه وسلم. Ova djela su `ibâdah. U ìbâdah spada ljubav prema poslaniku صلى الله عليه وسلم, jer îmân prvo postaje potpun nakon što čovjek voli poslanika صلى الله عليه وسلم više od bilo čega drugoga (nakon Allâha), uključujući i samoga sebe. U `ibâdah takođe spada i poštovanje prema poslaniku صلى الله عليه وسلم. Ovo dokazuje da je slavljenje Mawlida koje se održava radi zbližavanja Allâhu i poštovanja prema poslaniku صلى الله عليه وسلم `ibâdah. A ako je `ibâdah, u tome slučaju nije dozvoljeno uvođenje neovlaštenih stvari u Allâhovu vjeru. Na taj način je slavljenje Mawlida zabranjena novotarija.

Ujedno čujemo kako ovo slavljenje sadrži velike grijehe, koje ne prihvata ni Šarî`ah, ni pamet, ni razum. Pjevaju se pjesme pohvale u kojima se pretjeruje u odnosu prema poslaniku صلى الله عليه وسلم do te mjere, da se on čini većim od Allâha والعياذ بالله! Neke od drugih gluposti koje smo čuli su slijedeće: Kada pripovjedač pročita poslanikovo صلى الله عليه وسلم rođenje i dođe do rečenice al-Mustafâ je rođen, svi ustanu i kažu:

Duša poslanika صلى الله عليه وسلم je bila prisutna. Ustanimo iz poštovanja.

Ovo je čista glupost. U poštovanje uopšte ne spada ustati nekome, jer je poslanik صلى الله عليه وسلم mrzio da se ustaje njemu صلى الله عليه وسلم. Njegovi صلى الله عليه وسلم ashabi, koji su ga voljeli i poštovali više od svih drugih, mu nikada nisu ustajali, jer su znali da je on to mrzio. Ovako je bilo dok je on bio živ. Šta onda reći o ovim fantazijama?