Propis za proslavu božića i nove godine

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Još je gore od toga da neki muslimani slave novu godinu i da je veličaju i poštuju, a ovo je povezano sa vjerskim događajem kršćana – a to je rođenje Masîha `Îsâa bin Marjam عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ. Proslava novogodišnje večeri povezana sa rođenjem Masîha je radovanje njihovim vjerskim obredima i običajima, a radovanje običajima nevjerstva je, ukoliko je, kao što je rekao Ibn-ul-Qajjim رَحِمَهُ اللَهُ u svojoj knjizi “Ahkâm Ahl-adh-Dhimmah”, osoba koja je ovim zadovoljna slobodna od nevjerstva – gore nego biti zadovoljan pijenjem alkohola i obožavanjem križa.

Ovo pitanje je dakle vrlo opasno. Čovjeku nije dozvoljeno da slavi božić – ukoliko je musliman. Zabranjeno mu je da im čestita na ovome prazniku – ukoliko je musliman. Zabranjeno mu je da im uzvrati čestitku ukoliko bi mu oni čestitali ovaj praznik – ukoliko je musliman.

سُبْحَانَ اللَهِ; zar ćemo im čestitati praznik koji se smatra vjerskim običajem? Zar je ovo bilo šta drugo osim zadovoljstva nevjerstvom? Mnogi od onih koji im čestitaju nemaju namjeru da veličaju njihovu vjeru i običaje, nego samo žele biti ljubazni. To je međutim pogrešno.

Ukoliko neko kaže da je ljubazan prema njima zato što su oni ljubazni prema njemu i čestitaju mu `Îd al-Fitr i `Id al-Adhâ’ (dva Bajrama), mi kažemo: الْحَمْدُ لِلَهِ; ako ti oni čestitaju `Id al-Adhâ’ i `Îd al-Fitr, čestitali su ti na praznicima propisanim Šerijatom – koje je Allâh učinio praznicima za Svoje robove. Njima je obavezno da `Id al-Adhâ’ i `Îd al-Fitr budu i njihovi praznici, jer im je obavezno prihvatiti islâm. Ukoliko ti njima međutim čestitaš božić, čestitao si im praznik koji Allâh nije učinio praznikom.

Božić nema ni historijsku ni Šerijatsku osnovu. `Îsâ bin Marjam im nije naredio da uspostave ovaj praznik. To je stoga novotarija i zabluda, ili sa tačke gledišta da je to uvedena stvar u Šarî`ah Masîha, ili na način da je to bilo propisano Šerijatom `Îsâa عَلَيْهِ السَّلَام – međutim derogirano islâmskim Šerijatom.

To dakle nema osnovu sa bilo koje tačke gledišta, jer ukoliko bismo rekli da je to novotarija kršćana koja nije bila propisana u njihovome Šerijatu – to je u tome slučaju zabluda; a ukoliko bismo rekli da to ima uporište u njihovome Šerijatu, to je u tome slučaju derogirano – a obožavanje Allâha تَعَالَى derogiranom vjerom je zabluda. Na taj način je to zabluda sa bilo koje tačke gledišta, a ako je zabluda – kako da im onda kao musliman čestitam na tome?

A u vezi sa njihovim čestitanjem Bajrama a našim odbijanjem čestitanja njihovoga praznika, već smo dali odgovor na to. Naš Bajram je propisan Šerijatom od strane Allâha عَزَّ وَجَلَّ, dok njihov praznik nije propisan Šerijatom. Njihov praznik je izmišljen u njihovome Šerijatu, ili je derogiran našim Šerijatom. Nema dakle osnovu sa bilo koje tačke gledišta.