Propis za prekidanje i ostavljanje posta bez validnoga opravdanja

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor: Fiqh-ul-`Ibâdât, strana 246

Pitanje: Koji je propis za prekidanje posta u Ramadhânu bez validnoga razloga?

Odgovor: Prekidanje posta u Ramadhânu bez validnoga razloga spada u najveće grijehe. Ta se osoba smatra Fâsiqom (prkosnim griješnikom). Obavezno mu je učiniti pokajanje Allâhu i napostiti taj dan. To znači da, ukoliko osoba posti pa prekine post bez validnoga opravdanja, dužan je napostiti taj dan. Samim time što je započeo post i izvršavao ga zato što je obavezan – dužan ga je napostiti u cijelosti.

Ukoliko osoba međutim u potpunosti namjerno ostavi post, ispravno mišljenje je da nije dužan napaštati. Neće od toga imati koristi i to mu neće biti prihvaćeno. Princip kaže da sav `ibâdah ima svoje određeno vrijeme. Ukoliko se bez validnoga razloga odgodi tako da više ne bude unutar svoga određenoga vremena – on neće biti prihvaćen. Allâhov poslanik  je rekao:

مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Ko učini djelo koje nije u skladu sa ovom našom stvari (vjerom), to će mu biti odbijeno.” (Muslim 1718 i Ahmad 6/180)

Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى je rekao:

تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلَا تَعْتَدُوهَا ۚ وَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

“To su Allâhove granice, pa ih ne prekoračujte! A oni koji Allâhove granice prekoračuju, to su oni koji su nepravedni!” (2:229)

Na isti način kao što se djelo ne prihvata ukoliko se izvrši prije njegovoga vremena, ne prihvata se ni ukoliko se bez validnoga opravdanja izvrši nakon njegovoga vremena.