Propis za post onih koji rade fizički naporne poslove ljeti

Autor: al-Ladžnah ad-Dâ’imah

Izvor: Fatâwâ al-Ladžnah ad-Dâ’imah (4316)

Pitanje: Koji propis važi za post radnike koji rade fizički naporne poslove, pogotovo ljeti, kao na primjer za one koji rade u željezarama?

Odgovor: U vjeri Islamu je poznato da je post u Ramadhânu obaveza svakome Mukallafu (osobi koja je odgovorna za svoja djela) i da je to jedan od stubova islama. Stoga svaki Mukallaf treba postiti, da bi izvršio ono čime ga je Allâh obavezao – nadajući se Allâhovoj nagradi a bojeći se Njegove kazne. Oni to trebaju činiti ne zaboravljajući dunjaluk – a ne dopuštajući da im to (negativno) utiče na âkhiret. Ukoliko se nečiji posao kosi sa `ibâdetom kojeg je Allâh učinio obaveznim, oni se trebaju organizovati da bi ispunili obje obaveze. U ovome slučaju osoba može pokušati da radi noću. Ukoliko to nije moguće, može tražiti godišnji odmor tokom Ramadhâna – i u slučaju da tokom toga vremena ne bi imao prihode. Ukoliko ni to nije moguće, može potražiti drugi posao koji mu omogućava da izvršava obje obaveze – i na kojem mu dunjalučke obaveze ne utiču na âkhiret. Postoje mnoge vrste poslova i načina zarađivanja za život koje nisu teške kao ove vrste fizički napornih poslova. Postoji mnogo dozvoljenih načina na koje musliman može zaraditi za život i činiti `ibädah kojim ga je Allâh obavezao إن شاء الله. Allâh je rekao:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

“a onome koji se Allâha boji, On će izlaz dati i opskrbit’ će ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allâha pouzdaje, On mu je dovoljan. Allâh će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allâh je svemu već rok odredio” (65:2-3)

Ukoliko osoba nije u stanju naći drugi posao koji ne sadrži ove poteškoće, a boji se da će biti oštećen zbog zakona koji mu ne dozvoljavaju da praktikuje svoju vjeru, u tome slučaju mu postaje obavezno učiniti Hidžru iz ovih zemalja i otići negdje gdje može izvršavati obaveze svoje vjere i svakodnevnoga života – i sudjelovati sa muslimanima u dobročinstvu i bogobojaznosti. Allâhova zemlja je prostrana, kao što On kaže:

وَمَن يُهَاجِرْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ يَجِدْ فِي الْأَرْضِ مُرَاغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً

“Ko se iseli na putu Allâhovom, na Zemlji će naći mnogo mjesta i obilja!” (4:100)

Allâh سبحانه وتعالى je takođe rekao:

قُلْ يَا عِبَادِ الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّكُمْ ۚ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ ۗ وَأَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةٌ ۗ إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ

“Reci: “Ô robovi Moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! Oni koji na ovom dunjaluku dobra djela budu činili imat’ će dobro, a Allâhova je zemlja prostrana; samo će onima koji budu strpljivi nagrada njihova biti isplaćena bez obračuna.” (39:10)

Ukoliko nije u stanju učiniti ništa od ovoga, a mora raditi fizički naporan posao koji je spomenut u pitanju – u tome slučaju treba postiti dok se ne suoči sa teškoćama. Tada može prekinuti post, tako što će pojesti i popiti samo onoliko koliko mu je dovoljno da otkloni teškoću – a zatim dovršiti post. Ove propuštene dane će napostiti kada mu to bude lako.