Propis za poricanje autentičnih hadîtha

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: U zadnje vrijeme su se pojavili nekvalifikovani ljudi koji poriču autentične poslanikove hadîthe – kao što je hadîth o devinom urinu i hadîth da muhu treba zagnjuriti ukoliko upadne u piće. Koji je propis za to djelo i šta vi savjetujete?

Odgovor: Tako pričaju oni koji su u zabludi, kao Mu`tazilah, racionalisti i drugi, koji potvrđuju samo ono što je u skladu sa njihovim razumom – dok ono što nije u skladu sa njihovim razumom poriču. Takvi ne vjeruju u Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم. Oni koji vjeruju u Allâhovoga poslanika potvrđuju sve što je on صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao. Svjedočenje da je Muhammad Allâhov poslanik znači poslušnost u onome što je on naredio, potvrđivanje onoga o čemu nas je obavijestio, izbjegavanje onoga što je zabranio – te obožavanje Allâha isključivo na način koji je propisao. To je značenje svjedočenja da je Muhammad Allâhov poslanik.

Onaj koji poriče autentičan hadîth Allâhovoga poslanika jer nije u skladu sa njegovim razumom, poništio je time svoje svjedočenje da je Muhammad Allâhov poslanik. Ukoliko to učini namjerno, time je uznevjerovao, a ukoliko je neuk ili slijepi sljedbenik – treba mu to pojasniti i pojasniti mu zabludu tog govora. Nakon toga će ili učiniti pokajanje – ili će za njega važiti isti propis kao i za onoga ko poriče Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم.