Propis za ostavljanje posta dojilje

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Fatâwâ Arkân-il-Islâm, strana 465

Pitanje: Da li je dojilji dozvoljeno da ne posti? Kada će ona u tom slučaju napostiti propuštene dane? Hoće li umjesto toga dati hranu?

Odgovor: Ukoliko se dojilja boji za svoje dijete ako posti, na način da je majčino mlijeko umanjeno pa to škodi djetetu – njoj je dozvoljeno da ne posti. Ona međutim mora napostiti propuštene dane jer za nju važi isti propis kao i za bolesnike o kojima je Allâh تعالى rekao:

وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۗ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ

“A ko bolestan bude ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. Allâh hoće da vam olakša, a ne da teškoće imate.” (2:185)

Kada prepreka nestane, ona će napostiti propuštene dane. Ona to može učiniti zimi kada je hladno a dani su kratki, ili slijedeće godine – ukoliko nije u mogućnosti da posti zimi.

Ona međutim ne može dati hranu umjesto posta. To se samo čini ukoliko je prisutna prepreka koja neće nestati. U ovome slučaju se daje hrana umjesto napaštanja.