Propis za one koji poste Ramadhân a ne obavljaju namaz

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

 

Pitanje: Koji propis važi za onoga ko posti mjesec Ramadhân a ne obavlja namaz? Takođe sam čuo od ljudi da je post prvog Muharrama Sunnah. Da li je to tačno?

Odgovor: Post Ramadhâna onoga ko ne obavlja namaz je odbijen, jer je onaj ko ne obavlja namaz nevjernik, otpadnik koji je izašao iz okvira islama. Jedan od uslova valjanosti `ibâdeta je da počinilac bude musliman. Stoga su sva djela ostavljača namaza, kao što su post, udjeljivanje sadaqe ili drugi `ibâdeti, nevažeća i odbijena. Blagoslovi li ga Allâh međutim islamom pa se on vrati i krene obavljati namaz, Allâh će ga nagraditi za dobra djela koja je činio u nevjerstvu – jer je Allâh odredio da uslov propasti djela popraćenih otpadništvom bude da čovjek umre u tom stanju. Allâh تَعَالَى je rekao:

وَمَنْ يَرْتَدِدْ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُوْلَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ

»A oni među vama koji od vjere svoje otpadnu i kao nevjernici umru – njihova djela bit će poništena na dunjaluku, a i na âkhiretu« (2:217)

Allâhov poslanik  je rekao:

 أَسْلَمْتَ عَلَى مَا سَلَفَ مِنْ خَيْرٍ

»Primio si islam, a ostalo je ono što si uradio od dobra« (al-Bukhârî 1436 i Muslim 123)