Propis za one koji obavljaju namaz kod kuće iako im je džamija blizu

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Koji je propis za onoga ko obavlja namaz kod kuće a džamija mu je blizu i čuje Adhân – ali obavlja namaz kod kuće?

Odgovor: Njegov namaz je ispravan, ali je griješan zbog ostavljanja džemata. Namaz je dakle ispravan, ali je popraćen grijehom. A to nije dovoljno; obavezno je osuditi ga i obavezati ga da namaz obavlja u džematu. Ne treba ga dakle ostaviti da bojkotuje džemat i džamiju i da obavlja namaz kod kuće. Treba ga obavezati time, jer je to što čini zlo koje se mora osuditi.

Allâhov poslanik ﷺ nije odobrio postupak onih koji (nisu došli u džamiju) na namaz, pa im je čak htio i zapaliti kuće. Osudio ih je dakle zbog toga, iako su imali mogućnost da i kod kuće klanjaju u džematu. Allâhov poslanik ﷺ se nije međutim zadovoljio time; obavezno im je da budu prisutni i da obavljaju namaz sa muslimanima. Obavljanje namaza u džematu je velika stvar i na to ne treba gledati olako.

Iako je njegov namaz kod kuće dakle ispravan, on čini veliki grijeh ostavljanjem nečega što je obavezno – a to je prisustvovanje namazu u džematu.