Propis za odlazak sestara u Siriju zbog Džihâda i skapanje braka bez dozvole staratelja

Govornik: Šajkh Abû Rabî` `Arafât al-Muhammadî

Izvor:

 

Pitanje: Sestre iz Bosne odlaze bez mahrêmâ u Siriju zbog Džihâda. One odlaze iz kuća svojih roditelja bez dozvole i udaju se za onê koji se tamo bore. Na to ih većinom podstiču daije Takfirijjûn. Koji je propis za ovo, Allâh vas nagradio?

Odgovor: Ženi nije dozvoljeno izaći iz kuće svoga oca bez dozvole, pogotovo da bi otišla u Siriju – misleći da to čini radi Džihâda. Džihâd njoj u osnovi uopšte nije obaveza, a kamoli ukoliko tamo odlazi bez dozvole.

Ona se zatim tamo udaje bez dozvole staratelja, a to nije dozvoljeno. Većina učenjâkâ smatra da ženi nije dozvoljeno da se uda bez dozvole staratelja, na osnovu govora Allâhovoga poslanika  u autentičnome hadîthu:

لاَ نِكَاحَ إِلاَّ بِوَلِيٍّ

“Nema braka bez (dozvole) staratelja.” [Ibn Mâdžah (1954 i 1955), at-Tirmidhî (1101, 1102 i 1108) i Abû Dâwûd (2085)]

Allâhov poslanik  nas je i u drugim hadîthima obavijestio da je udaja žene bez staratelja razdor i da je to blud. Nema sumnje da je takav brak nevažeći. Abû Hanîfah ima drugo mišljenje o tome – ali je on tu pogriješio.

To što ta žena radi dakle nije dozvoljeno – ni njen izlazak iz kuće njenoga oca bez dozvole niti putovanje bez Mahrema i dozvole, te sklapanje braka bez staratelja.

[Allâhov poslanik  je rekao:

أَيُّمَا امْرَأَةٍ نُكِحَتْ بِغَيْرِ إِذْنِ وَلِيِّهَا فَنِكَاحُهَا بَاطِلٌ فَنِكَاحُهَا بَاطِلٌ فَنِكَاحُهَا بَاطِلٌ

“Koja se god žena uda bez dozvole svoga staratelja, njen brak je nevažeći, njen brak je nevažeći, njen brak je nevažeći.” (at-Tirmidhî 1102)]