Propis za obavljanje Hadždža bez obavljanja namaza

Propis za obavljanje Hadždža bez obavljanja namaza

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Fatâwâ Arkân-il-Islâm, strana 499-450

Pitanje: Koji je propis za obavljanje Hadždža, ukoliko se ne obavlja namaz? Da li on treba nadoknaditi propušteni `ibâdah ukoliko učini pokajanje Allâhu عز وجل?

Odgovor: Neobavljanje namaza je Kufr (nevjerstvo) koje osobu izbacuje iz okvira vjere, i uzrokuje da njegovo odredište bude vječni Džahannam, što se dokazuje u Qur’ânu, Sunnah, i izjavama Selefa. Na osnovu ovoga, osobi koja ne obavlja namaz nije dozvoljeno ući u Makku. Allâh تعالى je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلَا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَٰذَا 

“O vjernici, mnogobošci su sama pogan, i neka više ne dolaze na Hadždž Masdžid-Harâmu poslije ovogodišnjeg Hadždža.” (9:28)

Njegov Hadždž bez namaza nije ni ispravan ni primljen, jer je on nevjernik, a `ibâdah nevjernika je nevažeći. Allâh تعالى je rekao:

وَمَا مَنَعَهُمْ أَنْ تُقْبَلَ مِنْهُمْ نَفَقَاتُهُمْ إِلَّا أَنَّهُمْ كَفَرُوا بِاللَّهِ وَبِرَسُولِهِ وَلَا يَأْتُونَ الصَّلَاةَ إِلَّا وَهُمْ كُسَالَىٰ وَلَا يُنْفِقُونَ إِلَّا وَهُمْ كَارِهُونَ

“A prilozi njihovi neće biti primljeni zato što u Allâha i Njegova poslanika ne vjeruju, što predanošću namaz ne obavljaju i što samo preko volje udjeljuju.” (9:54)

Što se tiče njegovih djela koja su ranije propuštena, nije mu obavezno da ih nadoknadi. Allâh تعالى je rekao:

قُلْ لِلَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ يَنْتَهُوا يُغْفَرْ لَهُمْ مَا قَدْ سَلَفَ 

“Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane, bit će im oprošteno ono što je prije bilo.” (8:38)

Onaj ko je upao u slične stvari mora Allâhu učiniti iskreno pokajanje, i nastaviti da mu bude pokoran. On treba nastaviti da dobrim djelima, dovom za oprost i pokajanjem  traži Allâhovu  عز وجل bliskost. Allâh تعالى je rekao:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

“Reci: ‘O robovi moji, koji ste u grijesima pretjerivali, ne gubite nadu u Allâhovu milost! Allâh će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (39:53)

Ovaj âjah je objavljen u vezi sa onima koji se kaju. Allâh oprašta sve robove grijehe, čak i Širk, ukoliko se on za njih pokaje.