Propis za nazivanje Salafî manhadža uništenim manhadžom

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Koji propis važi za nazivanje Salafî manhadža uništenim manhadžom (Manhadž Talafî) – والعياذ بالله?

Odgovor: Propis je da je onaj ko ga tako naziva uništen.

Nemoj da te čudi, dragi brate, to što dobre ljude nazivaju pogrdnim imenima. Zar ne znaš da su poslanici opisivani kao čarobnjaci i ludi ljudi? Allâh تعالى je rekao:

كَذَٰلِكَ مَا أَتَى الَّذِينَ مِن قَبْلِهِم مِّن رَّسُولٍ إِلَّا قَالُوا سَاحِرٌ أَوْ مَجْنُونٌ

“I tako je bilo: ni onima prije ovih nije došao nijedan poslanik, a da nisu rekli: “Čarobnjak je!” ili: “Lud je!”” (51:52)

Da li je ovo naškodilo poslanicima? Ne; njihovo konačno odredište je pohvalno – a sva hvala pripada Allâhu. Nemoj da te dakle čudi to što dobre nazivaju pogrdnim imenima. Zar ne znaš da oni koji negiraju Allâhova عز وجل svojstva nazivaju one koji ih potvrđuju Mudžassimah, Hašawijjah i Nawâbit? To njima međutim ne škodi.

Ukoliko se i Salafî suprotstavlja manhadžu Selefa, mi za njega kažemo da je uništen – a ne pripisujemo to metodologiji. Postoje braća koja slijede metodologiju Selefa, ili, tačnije rečeno, žele slijediti metodologiju Selefa – dok su njihova djela međutim u suprotnosti sa metodologijom Selefa. Šteta koju oni nanose islamu i muslimanima je veća od koristi. Moguće je da je onaj ko je to rekao vidio nekoga sa lošim ponašanjem ko za sebe govori da je Salafî – pa je zbog toga rekao to što je rekao. Mi to ne znamo. Ukoliko je međutim njegov govor namijenjen istinskim Selefima, mi mu kažemo:

“Ti si uništen, a ne metodologija Selefa.”