Propis za masažu

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Šta vi smatrate o djevojkama koje masiraju jedne druge? Osoba na primjer leži na stomaku dok joj druga masira leđa, bokove, vrat, ruke, listove – a možda i butine. Masaža se ponekad čini preko odjeće, a ponekad se direktno masira koža. Moguće je i da se koristi ulje za masažu. Ovo je postalo rašireno među studentima i studenticama na univerzitetima.

Odgovor: To je u redu ukoliko muž masira ženu ili obratno; to je u tome slučaju dozvoljeno bez obzira čemu vodi. Ukoliko to uzbudi osobu, on može smiriti svoju požudu; ona je njegova žena.

To međutim predstavlja iskušenje ukoliko se čini od strane drugih mimo supružnika. Zar ne postoji rizik da će to dovesti do iskušenja ukoliko mladić masira drugoga mladića? Da. Ukoliko žena masira drugu ženu, postoji rizik da će se ona uzbuditi; i žena se uzbuđuje kao i muškarac. Ja dakle smatram da to djelo nije dozvoljeno, osim u slučaju da to čine supružnici.

Ćerkama je takođe dozvoljeno masirati leđa svoga staroga oca. U ovome slučaju je vjerovatnoća za buđenje požude vrlo mala – a starac je u potrebi za tim. Ukoliko dakle postoji potreba za masažom, a vjerovatnoća za buđenje požude je vrlo mala – smatram da je to إن شاء الله u redu.