Propis za laganje i “Međunarodni dan šale”

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

 

Pitanje: Osoba pita o “Međunarodnome danu šale”, prvome aprilu, koji je danas rasprostranjen širom svijeta.

Odgovor: Sva hvala pripada Allâhu, Gospodaru svjetova. Neka je salavat i Salâm na našega poslanika Muhammada, njegovu familiju i ashabe. A zatim:

Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى nam je u Svojoj Knjizi naredio da budemo iskreni i da budemo sa onima koji su iskreni kada je On جَلَّ وَعَلَا rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ

“O vi koji vjerujete, bojte se Allâha i budite sa onima koji su iskreni!” (9:119)

Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je zabranio laganje i učinio ga jednim od velikih grijeha:

وَإِيَّاكُمْ وَالْكَذِبَ، فَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ، وَالْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ، وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللهِ كَذَّابًا

“Pazite se laganja. Laž vodi u razvrat a razvrat vodi u Vatru. Čovjek laže dok kod Allâha ne postane lažov.” (al-Bukhârî 6094, Muslim 2607 i Abû Dâwûd 4989)

Kada je ovo slučaj, muslimanu je obavezno da se boji Allâha, da se ravna prema naredbi svoga Gospodara, te da bude pokoran Njegovome poslaniku صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم i da se pazi laganja, jer je laganje zabranjeno u svim vrstama i oblicima – a zabrana postaje još žešća ukoliko se to radi da bi se nasmijali ljudi.

Ono što znamo o onome o čemu je postavljeno pitanje, a što je nažalost postalo rašireno među muslimanima danas, je da to potiče od židova i kršćana iz zemalja istoka i zapada – jer oni izmišljaju ove laži da bi nasmijali ljude i da bi ostali u sjećanju ljudima, te zato što traže slavu i žele biti poznati.

Što se nas muslimana tiče, Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

وَيْلٌ لِلَّذِي يُحَدِّثُ فَيَكْذِبُ لِيُضْحِكَ بِهِ الْقَوْمَ وَيْلٌ لَهُ وَيْلٌ لَهُ

“Teško onome koji laže da bi nasmijao ljude. Teško njemu! Teško njemu!” (Abû Dâwûd 4990 i at-Tirmidhî 2315)

Svima nam je dakle obavezno da se pazimo ovoga, a ovo o čemu je postavljeno pitanje, naime “Međunarodni danu šale”, je zabranjeno sa dvije tačke gledišta:

Kao prvo, to je laž, a Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى je zabranio laganje. Čuli smo i govor Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم:

وَإِيَّاكُمْ وَالْكَذِبَ، فَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ، وَالْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ، وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللهِ كَذَّابًا

“Pazite se laganja. Laž vodi u razvrat a razvrat vodi u Vatru. Čovjek laže dok kod Allâha ne postane lažov.” (al-Bukhârî 6094, Muslim 2607 i Abû Dâwûd 4989)

Kao drugo, zabrana postaje još žešća jer to sadrži oponašanje nevjernikâ. Oni lažu i rade svašta, a u stanju su i izmisliti veliku laž i ogromnu katastrofu koa će biti prenešena i objavljena. To se danas posebno preko medija može raširiti na istok i zapad i prouzrokovati užas, prije nego što postane jasno da to nema osnovu.

Kada musliman laže svoga brata muslimana i uplaši ga, taj strah može imati uticaj na njega i on se može žestoko uplašiti zbog toga. Na primjer se on može razboljeti ukoliko mu se kaže da je neka od njemu dragih osoba umrla, kao na primjer njegov otac, brat, sin ili ćerka; ili ukoliko mu se kaže da mu je kuća opljačkana ili da je izgorjela i slično. To ga može zbuniti do te mjere da izgubi svoj razum i osjećaje i postane ozbiljno bolestan – pa čija će to biti odgovornost? To će biti odgovornost ovoga lažova.

Ovakva laž dakle postaje još gora u svojoj zabrani zbog toga što sadrži veliko zlo, te oponašanje nevjernikâ. Muslimanima je obavezno da se dobro paze ovoga i da ne slijede Allâhove neprijatelje koji su uznevjerovali, jer im je Allâh naredio da budu sa onima koji su iskreni:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ

“O vi koji vjerujete, bojte se Allâha i budite sa onima koji su iskreni!” (9:119)

Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao:

الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ

“Musliman je onaj od čijega su jezika i ruke sigurni drugi muslimani.” (al-Bukhârî 6484, Muslim 41, at-Tirmidhî 2627, Abû Dâwûd 2481 i an-Nasâ’î 4996)

Ukoliko osoba izmisli laž i njome uplaši ljude, u tome slučaju muslimani nisu bili sigurni od negovoga jezika.

Molim Allâha سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى da nam svima podari razumijevanje i uvid u Njegovu vjeru, da slijedimo Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم i da se pazimo oponašanja nevjernikâ istoka i zapada i slijeđenja židovskih i kršćanskih tradicija. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم nas je obavijestio o tome da će Islâmski Ummah upasti u slijeđenje židova i kršćana, tako da to nije čudno:

لَتَتْبَعُنَّ سَنَنَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ شِبْرًا شِبْرًا وَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ، حَتَّى لَوْ دَخَلُوا جُحْرَ ضَبٍّ تَبِعْتُمُوهُمْ‏ قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى قَالَ فَمَنْ 

“Vi ćete, sigurno, slijediti običaje onih koji su bili prije vas, pedalj po pedalj, aršin po aršin. Pa ako oni budu ušli i u rupu bodljorepoga guštera, vi ćete ih slijediti! ‘Allâhov Poslaniče’, upitali smo, (misli li se na) židove i kršćane? ‘Na koga bi drugog?’, odgovori on.” (al-Bukhârî 7320 i Muslim 2669)

Molim Allâha سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى da nam svima podari slijeđenje Njegovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم i da se pazimo onoga što ljuti našega Gospodara تَبَارَكَ وَتَعَالَى izbjegavajući sve ove stvari kao što je oponašanje Allâhovih neprijatelja koji su uznevjerovali i čvrsto se držeći ispravnoga islâmskoga puta. On uistinu obilno nagrađuje i velikodušan je. Neka je Allâhov salavat i mir na našega poslanika Muhammada, njegovu familiju i ashabe, te sve one koji ih slijede u dobročinstvu.