Propis za konzumiranje Qâta

Govornik: Šajkh `Abdul-`Azîz Âl aš-Šajkh

Izvor: Radio-program Nûr alâd-Darb

Pitanje: Šta kaže propis zasnovan na Šerijatu o konzumiranju Qâta, njegovoj kupovini i prodaji?

Odgovor: Dragi brate! Uistinu je Muslimanu naređeno da čini dobro. Vjernik uvijek nastoji da izvršava ono što mu je Allâh naredio, na isti način kao što nastoji da izbjegava ono što mu je Allâh zabranio. Istinski Musliman dozvoljava ono što Allâh dozvoljava, a zabranjuje ono što Allâh zabranjuje.

Pitao si o konzumiranju Qâta, a odgovor je da je to zabranjeno. Zašto? Zato što je Qât vrsta droge. Qât je štetan, prouzrokuje rasipanje novca, gubljenje vremena, propuštanje namaza, uništava tijelo i nanosi mnoge druge štete.

Onaj ko obrati pažnju na ovisnika o Qâtu i na njegovo stanje i izgled, biti će zaprepašten na nevjerovatan način. Na njihovim licima i ustima se vide žestoke posljedice.

Razumnoj osobi ne pruža zadovoljstvo konzumiranje sličnih preparata. On takođe sebi ne smije dozvoliti da upadne u to. Qât je štetan, a to priznaju i njegovi ovisnici.

Što se njegove prodaje tiče, i to se smatra zabranjenim, jer se radi o prodaji nečega što je štetno i što je zlo, a obavezno je prodavati korisne stvari. Kada Allâh kaže:

وَأَحَلَّ اللّهُ الْبَيْعَ

A Allâh je dozvolio trgovinu. (2:275)

On misli na trgovinu koja sadrži dobrobit i korist. Što se tiče trgovine koja je štetna za prodavača ili kupca, nju Šarî`ah zabranjuje. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je, nakon što je osvojio Makku, rekao:

Uistinu je Allâh zabranio prodaju uginulih životinja, alkohola, svinja i kumira.

Pored toga je (Qât) zabranjeno i kupovati, jer kupuješ ono što šteti tvome srcu, tvojoj vjeri i tvome tijelu.