Propis za klanje koje je izvršila luda osoba

Propis za klanje koje je izvršila luda osoba

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: 

Pitanje: Koji je propis za klanje koje je izvršila luda osoba?

Odgovor: Ono što je zaklala luda osoba je zabranjeno jesti. Klanje koje je izvršila luda osoba nije ispravno. Jedan od uslova ispravnoga klanja je namjera, a namjera lude osobe nije ispravna. Pored toga postoji rizik da on prilikom klanja neće spomenuti Allâhovo ime, a spominjanje Allâhovoga imena prilikom klanja je uslov da bi to meso bilo dozvoljeno jesti. Allâh تعالى je rekao:

وَلاَ تَأْكُلُواْ مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللّهِ عَلَيْهِ

“Ne jedite ono pri čijem klanju nije spomenuto Allâhovo ime” (6:121)

On možda neće prerezati ono što se prilikom klanja mora prerezati, naime dvije vratne žile. Vratne žile se moraju prerezati prilikom klanja. Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

مَا أَنْهَرَ الدَّمَ وَذُكِرَ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ فَكُلُوهُ

“Jedite ono čija krv poteče i nad čime je pri tome spomenuto Allâhovo ime” (at-Tirmidhî 1491)

Krv poteče tek kada se presijeku vratne žile. Iako će životinja krvariti i ukoliko joj se ne presijeku vratne žile, njena krv neće poteći kao rijeka prije presijecanja vratnih žila. Prenosi se da je poslanik صلى الله عليه وسلم zabranio klanje koje je izvršio Šajtân, a to je klanje bez rezanja vratnih žila.

Na taj način klanje koje je izvršila luda osoba nije ispravno, jer on možda prilikom klanja neće spomenuti Allâhovo ime, kao što možda ni klanje neće izvršiti na ispravan način. Učenjaci su složni da osoba koja kolje mora biti pri svijesti.