Propis za jedenje stojeći i hodajući

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

Pitanje: Da li je dozvoljeno jesti stojeći?

Odgovor: Ne postoji tekst o zabrani jedenja stojeći – kao što postoji o zabrani pijenja stojeći. Postoji međutim predaja od Anasa bin Mâlika رَضِيَ اللهُ عَنْهُ, da je, kada je na jednom skupu onima oko sebe prenosio da je Allâhov poslanik zabranio pijenje stojeći, upitan: Šta smatraš o jedenju (stojeći)? (Anas bin Mâlik) je odgovorio: To je gore.

Ja ovdje kažem da mi trebamo slijediti ovog ashaba, jer sa nama nemamo ništa čime mu se možemo suprotstaviti. Ali koja je razlika između jedenja stojeći i jedenja hodajući?

Jedenje hodajući je dozvoljeno, jer postoje jasne predaje da su u vrijeme Allâhovog poslanika jeli hodajući. Što se jedenja stojeći tiče, o tome ne postoji predaja od Allâhovog poslanika , ni o njegovoj zabrani – niti o dozvoli. Imamo jedino ovu autentičnu predaju od Anasa bin Mâlika, i prema njoj postupamo.

Postoji i druga stvar u vezi sa ovim. Možda su neki od vas primijetili da je dio mode nevjernika postalo jedenje stojeći, iako su stolice na raspolaganju. Oni međutim ne sjede na njima iz oholosti. Zbog ovoga prethodni propis postaje još jači. Ja stoga kažem da mi slijedimo predaju Anasa, jer Anas zna ono što mi ne znamo, kao i zbog toga što današnji nevjernici i muslimani koji ih oponašaju jedu stojeći – pa se mi trebamo razlikovati od njih.