Propis za Isti`âdhu

Propis za Isti`âdhu

Autor: Imâm Ishâq bin Ibrâhîm bin Muflih al-Maqdisî al-Hanbalî

Izvor: Masâ’ib-ul-Insân min Makâ’id-iš-Šajtân, strana 32-33

Većina učenjâkâ kaže da Isti`âdhah spada u preporuke namaza i da namaz nije neispravan ukoliko se izostavi. Ovaj stav imaju četvorica imâmâ i drugi. Poslanik صلى الله عليه وسلم nije podučio Isti`âdhi čovjeka koji je neispravno obavljao namaz, iako je to bilo potrebno.

Ahmad ima stav koji kaže da je Isti`âdhah obavezna u namazu. Ovaj stav ima Ibn Battah na osnovu onoga što se može vidjeti iz âjah. Šajkh Abûl-`Abbâs (bin Tajmijjah) je rekao:

“Postoje učenjaci koji kažu da je Isti`âdhah obavezna u vezi sa učenjem Qur’âna. Stav je čvrsto zasnovan na Allâhovoj تعالى naredbi da se to učini.”

Od Ibn Džurajdža se prenosi da je `Atâ’ rekao:

“Isti`âdhah je obavezna prije svakoga učenja u namazu i inače.”

Ibn Hazm je rekao:

”Isti`âdhah je obavezna na svakome Rekatu.”

Od Ahmada se prenosi stav da je Isti`âdhu obavezno proučiti na svakome Rekatu zbog tjeranja Šajtâna. Ono što vodi ka obavezi je takođe obavezno. Isti`âdhah je takođe sigurnija, a to samo po sebi vodi ka obavezi.

Ibn Sîrîn je rekao:

“Ukoliko on jednom u životu prouči Isti`âdhu, nije mu obavezno da to ponovo učini.”

Ibn Sîrîn daje indikaciju da se stvar koja ovisi o obavezi ne mora ponavljati. Ovaj stav imaju Ibn-ul-Hâdžib i drugi Usûlijjûn.

Neki učenjaci kažu da je Isti`âdhah samo obavezna poslaniku صلى الله عليه وسلم za razliku od ostatka Ummah, zbog toga što je to njemu naređeno. Bolje bi međutim bilo reći da je Ummah dužan izgovarati Isti`âdhu za razliku od poslanika, jer je on zaštićen od grijeha.